Aktuális

Ügynöklista: „a legsúlyosabb csapást a Fidesz-KDNP szenvedné el”

A Momentum Mozgalom az olimpiai pályázat visszavonását célzó sikeres aláírásgyűjtésről szóló sajtótájékoztatón közölte: céljuk, hogy az ügynökakták nyilvánossá váljanak. Fekete-Győr András, a szervezet elnöke úgy fogalmazott, miközben őket ügynöközték le kormánypárti politikusok, továbbra is titkosak az ügynökakták - elsősorban a Fidesznek köszönhetően. Ügynökügyben egyébként bőven meglehet a támogatottsága a népszavazásnak, a kormány pedig több alkalommal is bizonyította, hogy ilyen helyzetekben könnyen zavarba hozható és meghátrálásra kényszeríthető. A kormánypártok soraiban eleve nem csekély a korábban vörös MSZMP-párttagkönyvet birtokló tagok száma…

„A Fidesz-KDNP-ben legtöbb a volt MSZMP-tag”

„Hatalmas botrány robbanhat ki abból, ha nyilvánosságra hoznák az ügynöklistákat, úgy hogy büntetlenül beszélni is lehessen róluk” - mondta Ungváry Krisztián történész a Momentum Mozgalom felvetéséről.

A titkosítás feloldása a parlamenti pártokat is megrengetné, a legsúlyosabb csapást Ungváry szerint azonban a magát harcos antikommunistaként beállító a Fidesz-KDNP szenvedné el „ahol egyébként sem csekély a korábban vörös MSZMP-párttagkönyvet birtokló tagok száma”.

„Ennél azonban többről is szó van: az ismeretlen nevek mellett közéleti, gazdasági és egyházi szereplők százairól derülne ki, hogy ügynökök, hálózati személyek voltak, akiknek érintettségét eddig nyilvánosan meg sem lehetett említeni. Mindez éles, de hasznos társadalmi vitákat generálhatna” - magyarázta a történész.

A Momentum Mozgalom úgy véli, súlyos nemzetbiztonsági kockázatot hordoz, hogy az ügynökaktákról nem tudunk semmit.