Aktuális

Trump: további országok lépnek majd ki az EU-ból

Donald Trump szerint Angela Merkel német kancellár „katasztrofális hibát” követett el az illegális migránsok befogadásával. Az Egyesült Államok megválasztott elnöke a menekültválságot jelölte meg okként akkor is, amikor azt jósolta, hogy további országok lépnek majd ki az EU-ból, szerinte a válság megtörte az együttműködést.

Angela Merkel „katasztrofális hibát” követett el

A jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök a The Timesnak adott - a konzervatív brit napilap online kiadásán vasárnap éjjel megjelent - interjúban szólt a brit EU-tagságról tartott népszavazásról is, kijelentve: mint minden ember és ország, az Egyesült Királyság is önazonosságának megőrzésére törekedett.

Donald Trump hangot adott annak a nézetének is, hogy a nukleáris fegyverek számát „igen jelentősen” csökkenteni kellene, és egyenes utalást tett a londoni The Timesnak nyilatkozva arra, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felülvizsgálhatók lennének az Oroszország elleni szankciók.

A pénteken hivatalba lépő következő amerikai elnök kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy „lehetséges-e jó megállapodások elérése Oroszországgal”. Trump szerint ebbe beletartozik az is, hogy a nukleáris fegyverzetet nagyon jelentősen csökkenteni kell. „Oroszország nagyon megszenvedi a szankciókat, és én úgy gondolom, hogy (ebben az ügyben) történhet valami, amivel sokan jól járnának” - fogalmazott a gondolatot továbbfűzve a megválasztott elnök.

Trump kijelentette: azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkel német kancellárban. „Majd meglátjuk azonban, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig” - tette hozzá.

Közben a Bloomberg azt is kiszúrta az interjúban, hogy Trump idejétmúlt, meghaladott dolognak nevezte a NATO-t, egyrészt mert „régen találták ki”, másrészt pedig mert „a tagországok nem fizetik ki, amit kell”.

Az interjú egy másik részlete szerint hamarosan komoly szigorításokat vezetnek majd be az USA határellenőrzésében, és ez egyes európai országokból érkező utazókat is érinthet, de elsősorban a terrorgyanús személyek kiszűrése lesz a cél.