Aktuális

Agymosás a Thomas-rajzfilmekben is: kenyai „menekült” mozdonnyal „érzékenyítik” tovább a gyermekeinket

A Thomas, a gőzmozdony című népszerű animációs sorozat az ENSZ tanácsára új szereplőt kap: egy hazátlan, kenyai származású mozdonyt. Sodor-sziget új lakója, Nia szerepeltetésének célja a gyerekek „érzékenyítése” a „menekültek” témájában.

„Végtelenek a lehetőségek”

A sorozat első fekete, „női” szereplője Sodor többi új lakójához, az indiai Ashimához és az ausztrál Shane-hez csatlakozik. A nemeket és rasszokat tekintve „kiegyensúlyozottabb” történeteket az ENSZ női, afrikai tanácsosa, Tolulope Lewis-Tamoka segítségével alkották meg.

„Niának nincs otthona, úgyhogy Sodoron kell maradnia, ahol Thomasnak fog segíteni” - mondta, hozzátéve: „a menekült karaktert anélkül tudjuk beépíteni a fiatal nézők gondolataiba, hogy menekültnek hívnánk őt. Valaki, aki különbözik tőlünk, még lehet a szomszédunk vagy egy jó barátunk”.

A sorozat politikailag korrekt új évada több mint 110 országba fog eljutni, 33 nyelven. Az ENSZ-tanácsos szerint a jövőben a sorozat kiváló platformja lehet a lányok elleni erőszak visszaszorításának. „Végtelenek a lehetőségek” - jelentette ki.

2013-ban a munkáspárti országgyűlési képviselő, Mary Creagh a Thomas, a gőzmozdony által közvetített „negatív előítéletek miatt” panaszkodott, és több „női” mozdony bevezetését szorgalmazta annak érdekében, hogy több lány válassza a mozdonyvezetői szakmát...