Aktuális

Koronavírus olaszországi szemmel: óriási hibák Magyarországon

Lehetne tanulni a koronavírus-járvány kezelésében elkövetett olaszországi hibákból Magyarországon is - mondta Stefano Bottoni történész, aki az emberek tömeges mozgását óriási gondnak tartja. Két példát emelt ki ezzel kapcsolatban: a budapestiek tömeges Balatonra költözését és az Ausztriába ingázást. Elmondta azt is, hogyan sikerült elérni, hogy egy beteg sincs egy észak-olasz kisvárosban.

A minél szélesebb körű tesztelés nagyon fontos

Stefano Bottoni történész, aki a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek elvétele idején Firenzébe ment tanítani, most Bolognában van. Elsőként a Vo’ nevű észak-olasz településről kérdeztük, ahonnan származott a koronavírus első olasz (és egyben első európai) áldozata, és ahol mindenkit leteszteltek, mostanra pedig egy beteg sincs.

Elmondta: az olasz közszolgálati rádióban a padovai kórház egyik vezetője ismertette, hogy mi is történt ezen a Veneto régióbeli, 3300 lakosú településen. Február 20-án megtörtént az első halálos megbetegedés, akkor két kicsi góc volt Olaszországban, az egyik ott, a másik Lombardiában. Ők egy névtelen adományozó segítségével tesztelték a teljes lakosságot. Akkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljával - ők akkor még azt mondták, teljesen szükségtelen a tünetmentesek tesztelése - és a minisztériummal helyezkedtek szembe, a helyi vezetést győzték meg, hogy támogassa őket. 

Elvégezték a teszteket, és azt találták, hogy a 3000-ből majdnem 90 ember elkapta a vírust, de a háromnegyedük tünetmentes volt, tehát ezt ők maguk se tudták. A 90 embert azonnal szigorú karanténba tették, két hét múlva újra tesztelték őket, nagy részük spontán meggyógyult, és ami sokkal fontosabb: nem fertőzhették meg a többieket. Így Vo' városában, ahol elvégezték ezt a világon egyedülálló kísérletet, most nincs megbetegedés. Egyébként ugyanúgy védekeznek most is, mint Olaszország többi része, viszont komoly helyzeti előnyben vannak - tette hozzá Stefano Bottoni. Hangsúlyozta, hogy ezt a kísérletet az akkor elfogadott szakmai protokoll ellen végezték el, mert a kínai tapasztalat más volt. Azt mondják ezek az orvosok, hogy teljesen fölösleges olyan szakmai protokollokra támaszkodni, amelyek időközben érvényüket vesztik.

Dél-Koreában tömeges tesztelést kombinálnak erőteljes kijárási korlátozással, Izraelben is hasonló a helyzet utóbbi szempontból. Mindenképpen szabályozni kell az állampolgárok mozgásszabadságát, ami természetesen érzékeny kérdés, de érdemes túlmenni a konvenciókon. Vo' példája azt mutatja, hogy a minél szélesebb körű, főleg az érzékeny csoportok tagjai, így az orvosok, ápolók tesztelése nagyon fontos.

Magyarországi helyzet

Ami a szabályok megszegését illeti - és ezt Magyarországnak is szóló üzenetként mondta el Stefano Bottoni -, a legnagyobb probléma, amikor tömegek mozognak. Két ilyen gondot lát Magyarországon, az egyik a pestiek leköltözése a Balatonra, ez óriási hiba a társadalom részéről. Ezt nem kellett volna engedni, mert ők vihetik el a fertőző gócokat a Balaton-felvidékre és a Dunántúlra. A másik mobilitási probléma szerinte a több tízezres ingázó tömeg Nyugat-Magyarországról Ausztriába. Az ő helyzetük teljesen rendezetlen, ellenőrizetlenül közlekednek továbbra is, nem is érti, hogy Ausztria a több mint kétezer fertőzöttjével miért nincs rajta azon a listán, amelyen Olaszország is. Teljesen kontrollálatlanul lehet utazni a két ország között, „elég felmenni azokra a Facebook-csoportokra, amelyek a hegyeshalmi határátkelési szabályok kijátszásáról szólnak”, az emberek folyamatosan játsszák ki a szabályokat.