Aktuális

Merkel: „az nem fog menni, hogy egyes országok kijelentik, ők egyáltalán nem akarnak muszlimokat”

Kiállt az elmúlt hónapokban követett bevándorláspolitikája mellett vasárnap Angela Merkel, és élesen bírálta azokat az európai országokat, amelyek kijelentik, hogy nem fogadnak be muszlim betolakodókat. A német kancellár az ARD televíziónak adott interjújában ragaszkodott a migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszerhez is.

Neve szitokszóvá vált Európában

A német közszolgálati tévé „Tudósítás Berlinből” című műsorában Angela Merkel német kancellár reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió tagjai megegyezésre jutnak majd a migrációs válságból adódó, megoldásra váró kérdésekről, köztük arról, miképp osszák el „igazságosan” a menedékkérőket az unió 28 tagországa között.

„A maga részét mindenkinek meg kell tennie” - mondta -, ugyanakkor nem zárta ki, hogy egyes országok kevesebb migránst fogadjanak be, ha ehelyett pénzügyileg nagyobb szerepet vállalnak.

A megoldás mikéntjének kérdésében van „néhány ország, amely nem annyira akar ebben részt venni, és mások, akik nyitottak” - mondta a Német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető politikus.

„Az azonban nem fog menni - hangsúlyozta -, hogy egyes országok kijelentik, hogy egyáltalán nem akarunk muszlimokat az országunkban. Függetlenül attól, hogy az humanitárius szempontból szükséges-e vagy sem.” - szögezte le Európa tönkretevője.