Aktuális

Magyar Orvosi Kamara: Kásler Miklós vállalja fel döntéseinek következményeit

„Kásler Miklós miniszter tegnapi nyilatkozatát, amelyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk” - reagált közleményben a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklós tegnapi megszólalására.

Az ágykiürítések miatt ellátatlanul maradt betegekről mélyen hallgat...

A miniszter ugyanis arról beszélt, hogy élete végéig köti a hippokratészi eskü, amelynek legfőbb törvénye, hogy a beteg érdeke az első. Kásler most azt állítja, hogy járvány idején a miniszteri rendeleteket annak szellemében küldte ki, hogy minden beteget el kell látni, akinek ezt megköveteli az állapota. 

„Nyilvánvaló, hogy nem én bonyolítok le százmillió orvos-beteg találkozót, hanem az orvosok. Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta, aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban saját hippokratészi esküjével” - jelentette ki a Kásler Miklós, aki szerint, ha valaki úgy érzi, nem kapott megfelelő ellátást, forduljon a kórházi igazgatójához, a betegjogi képviselőhöz vagy akár az Emmihez. Kásler nemrég azt is állította, hogy nem hangzott el olyan miniszteri utasítás, hogy ágyakat kellene kiüríteni. 

A MOK most közleményében azt írja, „elvárják, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is”.