Aktuális

„A felhatalmazási törvény nem feltétlenül csak a veszélyhelyzet idejére szól”

Magyarországon nincs demokrácia, a koronavírus-törvény pedig tovább ront a jogállamiság helyzetén - nyilatkozta a Népszavának Staffan I. Lindberg, a Göteborgi Egyetemen működő V-Dem kutatóintézet igazgatója.

„Magyarország az Európai Unió egyetlen nem demokratikus tagállama”

A kutatóintézet vezetője úgy véli, a demokrácia helyzetén a járvány világszinten rontani fog. Példának Magyarországot hozta, ahol állítása szerint Orbán Viktor kormányfő olyan felhatalmazási jogszabálycsomagot fogadtatott el a parlamenttel, amely nem feltétlenül csak a veszélyhelyzet idejére szól.

Staffan I. Lindberg kijelentette: Magyarország az Európai Unió egyetlen nem demokratikus tagállama. A szakértők közlései alapján azt látja, hogy az utóbbi csaknem tíz évben drámai visszaesés történt Magyarországon a médiaszabadság és az egyesülési szabadság érvényesülése terén.

„Magyarországon annyira elfojtják a szólásszabadságot, a médiaszabadságot és akadályozzák civil szervezetek működését, hogy a politikai rendszer többé nem tekinthető választási demokráciának” - folytatta gondolatmenetét a kutató.

Az emberek jelentős része csak félelemből mondja a közvélemény-kutatóknak, hogy a Fideszre szavazna, szerinte az önkényuralmi rendszerekben nem ismerhetjük a hatalom valódi támogatottságának a mértékét.