Aktuális

A kést viselők helyett a késviselést korlátozza két németországi tartomány

Német sajtójelentések szerint Bréma és Alsó-Szászország vezetése a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat elé terjesztett közös jogszabálytervezetben széleskörű késviselési tilalmat javasol.

mert Továbbra is magas a késes támadások száma

A fegyverviselésről szóló törvény szigorításaként „késmentes” övezeteket alakítanának ki, valamennyi olyan közterületről és közhasználatú magánterületről kitiltanák a késeket, amelyen sok ember fordulhat meg. Ilyenek például a pályaudvarok, bevásárlóközpontok, sétálóutcák, vagy a szórakozóhelyek és oktatási intézmények körüli körzetek.

A jelenlegi szabályozás szerint csak a - rendőrségi szakkifejezéssel - „bűnözéssel sújtott helyeken”, vagyis azokon a területeken lehet általános fegyverviselési tilalmat elrendelni, amelyeken kiugróan sok bűncselekmény történik. Bréma és Alsó-Szászország szerint a kések viselését ennél jóval szélesebb körben kell korlátozni, mert továbbra is magas a késes támadások száma, és ezek a különösen veszélyes bűncselekmények nagyban rontják a lakosság biztonságérzetét.

A tervezet másik fő eleme, hogy a jelenlegi 12 centiméterről csökkentsék 6 centiméterre a késmentes övezeteken kívül szabadon viselhető kések maximális pengehosszúságát.

Németországban nincsen egységes statisztikai eljárás a késsel elkövetett bűncselekmények nyilvántartására. A töredékes adatok az esetek számának emelkedésére utalnak, a rendőrségi sajtóközleményekben pedig szinte minden nap szerepelnek beszámolók késelésekről. Szombaton például a bajorországi Nürnberg belvárosában történt késelés, az áldozat egy 27 éves férfi, aki életveszélyes állapotban került kórházba, a feltételezett elkövető egy 20 éves fiatalember, akinek származásáról nincsenek információk.