Aktuális

Mielőtt elájulnánk az erdélyiektől: kolozsvári gyerekekhez látogatott Hosszú Katinka - a magyar felszólalók nem voltak hajlandók az anyanyelvükön beszélni

Több mint 900 gyereknek adatott meg szombaton, Kolozsváron az a lehetőség, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával ússzon. A magyar világklasszis a legnagyobb profizmussal szólalt fel a megnyitón, széles mosollyal állta a rajongók rohamát és szelfizett velük - parton és medencében -, tucatnyi interjút adott a sajtónak, majd több mint egy órán át dedikált, fotózkodott, beszélgetett a rajongókkal - írja a Maszol.ro erdélyi hírportál, majd rátérnek az esemény súlyosan szégyenteljes részére.

„Kitettek” magukért a kolozsvári magyarok: románul beszéltek

„Egy pillanatra érdemes megállnunk a megnyitónál. A rögtönzött eseménynek öt felszólalója volt - Demény Attila (Sports Culture), Oláh Zoltán (Univer Románia), Hosszú Katinka, Oláh Emese (Kolozsvár alpolgármestere) és Boros Bálint Julianna (BBTE Testnevelési Karának dékánhelyettese). Mindannyian magyarok, viszont utóbbi kettő egymondatos üdvözlő szövegén kívül csak Katinka beszélt magyarul (román tolmácsolással), annak ellenére, hogy a lelátókon ülő szülők és a medence partján levő gyerekek 90 százaléka magyar anyanyelvű volt. Az pedig különösen disszonánsan hatott, hogy a magyar nemzetiségű felszólalók románul elmondott beszédét nem fordították le magyarra, hiszen a díszmeghívott Hosszú Katinka és Magyarországról érkezett csapata mellett a medence partján levő kisiskolás gyerekek zöme sem értette a beszédeket.” - írja a Maszol.ro.

Egy kétnyelvűségért küzdő mozgalom Facebook-bejegyzésben tiltakozott a történtek miatt.

„CSAK ROMÁNUL FELSZÓLALÓ MAGYAROK KOLOZSVÁRON
Csak a szavakat keressük, hogy minek minősítsük azt, amikor a társadalom kiemelt területein a vezető pozícióban lévő erdélyi magyarok:
• sport: Demény Attila (Sports Culture),
• vállalkozói szféra: Oláh Zoltán (Univer Románia),
egy fantasztikus magyar olimpikon kolozsvári látogatása alkalmából és egy 90%-ban magyar anyanyelvű közönség előtt képtelenek megszólalni magyarul!!! Ez botrányos, szégyenletes, elfogadhatatlan, megrendítő és kiábrándító egyszerre! Ha 1/10-ed annyi lelkiismeretesség és elszántság volna Önökben, mint Katinkában, akkor nem itt tartana ez a közösség és társadalom!”