Aktuális

Mélyebb válság jöhet a JP Morgan szerint Magyarországon, mint eddig hittük

A JP Morgan elemzést adott ki a koronavírus-járvány hatásairól az európai, közel-keleti, afrikai gazdaságra. Eszerint igazán mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság. A bank szerint a legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban, Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot.

Orbán (köz)munkaalapú társadalma

A kiskereskedelmi forgalom viszont Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban, mivel nálunk enyhébbek voltak a korlátozások. A fogyasztói bizalomban már nem állunk ilyen jól, a JP Morgan szerint ez nálunk esett a legnagyobbat a járványos időszakban.

A JP Morgan szerint az építőipar - mint nem külső keresletre hagyatkozó ágazat - kisebb csökkenéssel megúszta eddig a feltörekvő térség országaiban. 

A bank elemzői úgy számolnak, a vizsgált országok közül jelenleg Magyarországon a legkisebb az addicionális költségvetési élénkítés mértéke, de ez még így is jobb, mint az előző nagy válság idején, 2009-ben, amikor az akkori kormány egyenesen megszorított tovább súlyosbítva a recessziót. 

A JP Morgan szerint idén akár 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. A bank a friss anyagában megjegyzi, hogy „lefelé mutató kockázatok” övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzésüket, vagyis a bank által korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban. Az IMF legfrissebb hazánkra vonatkozó becslése 3,1 százalékos visszaesés 2020-ra.