Aktuális

Milliók éheznek Jemenben

Humanitárius válságtól tartanak Jemen legfontosabb kikötővárosában, Hudajdában - írja a Euronews. A fegyveres összecsapások szerdán elérték a lakott területeket is, a szaúdi vezetésű arab koalíciós erők visszafoglalták a repülőteret az Irán által támogatott síita húszi felkelőktől.

A lakosság kétharmada él segélyeken

Az ENSZ közlése szerint több mint ötezer család menekült el a harcok elől, amióta a kormány alakulatai és az arab koalíciós erők megkezdték a fegyveres műveleteket Hudajdánál.

A családok egy része a közeli Manzar településre menekült, ott egy iskolában alakítottak ki ideiglenes szállást számukra. Segélyszervezetek szakértői attól tartanak, hogy milliók életére lesz hatással a mélyülő krízis. „Már elindultak az élelmiszer szállítmányok” - mondta az ENSZ élelmezésügyi világszervezetének (World Food Programme) jemeni szóvivője, Abeer Etefa, aki azt is reméli, hogy működőképes marad Hudajda kikötője, mert ide érkezik a Jemenbe küldött segélyszállítmányok hetven százaléka, ami életfontosságú az egész ország számára.

A Euronews cikkéből kiderül, hogy a 27 milliós népességű Jemenben a lakosság kétharmada él segélyeken, közel 9 millió embert fenyeget az éhezés veszélye.