Aktuális

Miért nincsenek bevándorlók Japánban?

Japán döbbenetesen homogén társadalom, tényleg szinte bevándorlók nélküli. Fejkendőt sehol se látni, a távolról érkezetteket a külföldi turistákon kívül helyi cégek európai-amerikai szakemberei és néhány nepáli szállodai kisegítő jelentik. Egy kivétel van ez alól, Tokió leghíresebb éjszakai negyede: a Sindzsuku városrészben található Kabukicso.

 

Európában vannak segélyek, támogatások...

A szórakozó negyed tele van a javarészt jakuzák által üzemeltetett éjszakai bárokkal, és sok vendéglátóhely előtt nagydarab fiatal fekete férfiak próbálják behajtani a vendégeket, akik aztán kis darab fiatal lányoknak fizethetnek méregdrága italokat pár kedves szóért, némi jó hangulatú beszélgetésért, némi simogatásért cserébe.

Szinte mindegyik „vendégfogó” Nigériából jött, egész pontosan Benin Cityből, ami egy nyomasztó hárommilliós nagyváros az ország déli részén. Egy tipikus párbeszédrészlet:

- Mióta vagy Japánban?

- Kilenc hónappal ezelőtt érkeztem. Nigériából eljutottam Görögországig, de onnan el kellett jönnöm, mert nem tudtam se megélni, se továbbjutni.

- És milyen itt?

— Á, borzalmas. Remélem, minél hamarabb visszajutok Európába. Főleg Németország volna jó.

- Miért, mi a baj?

- Ott nem kéne annyit dolgozni, mint itt. Itt, ha fáradt vagyok, ha nem érzem jól magam, akkor is hetente hatszor jönnöm kell, különben nincs pénz. Németországban meg ott lennének a segélyek, támogatások. Sokkal több a szabadidő, mint Japánban. Ráadásul hiába dolgoznék itt évekig, ha akarják, a japánok bármikor kiraknak az országból. Európában ez nem így megy.”

Japán szigetország, távol is van, nehéz is oda eljutni. Ám, mintha mégsem csak földrajziak volnának az okok, amiért Európa vált a migráció fő célpontjává…