Aktuális

Magyarországon brutálisan tombol a koronavírus-járvány - a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni

„Senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek, és ne higgye, hogy az idősebb korosztály biztonságban van. Sajnos ez egyáltalán nem igaz” - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online szakmai beszélgetésen.

A fiatalok 4-5 hét alatt továbbadják a vírust az időseknek

A napi adatok alapján egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és „80 százalékuk sajnos sosem jön le (élve) a lélegeztetőgépről”. Ha a szimpla adatokat nézzük, már lehet látni, hogy a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni”- mondta Jakab.

Ez azért is fontos, mert Orbán Viktor szombati interjúja alapján a kormány elsősorban nem a fertőzésszámot, hanem a halálozások számát figyeli a járvány második hullámában. A cél, hogy ezt alacsonyan tartsák, és közben elkerüljék a jelentős korlátozásokat, amelyek visszavetnék a gazdaságot. Orbán azt mondta, az iskolák bezárása sem merül fel addig, amíg a halálozások száma nem kezd emelkedni. 

A pécsi virológusok már múlt héten is a floridai példára hívták fel a figyelmet, ahol eleinte főleg a fiatalok körében terjedt a vírus, de 4-5 hét alatt továbbadták az idősebb korosztálynak, és újabb 2-4 héttel később a halálozási számok is emelkedtek.

Jakab elmondása szerint a magyar adatokat hetente elemzik matematikusokkal és epidemiológusokkal. 

„El kell, keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban, megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európa más országaihoz képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.”

Jakab Ferenc „fehérköpenyes sarlatánoknak” nevezte azokat az álszakértőket, akik „hamis tanokat hangoztatnak a közösségi oldalakon. Meg merem kockáztatni, hogy nagyobb kárt okoznak jelen pillanatban az országban, mint maga a vírus”. Szerinte nem szabad teret adni ezeknek az embereknek azzal, hogy vitatkozunk velük.