Aktuális

A pillanat, amikor a hihetetlenül pártatlan Horváth K. József megmutatta, hogyan kell úgy „cikket” írni, hogy annak az égvilágon semmi értelme ne legyen - a nyálcsorgatáson kívül

Egyáltalán nem aktuális, hiszen már 4 éve történt, de csak most akadtunk rá - véletlenül - arra a sajtótörténeti gyöngyszemre, amelyet ennyi idő elteltével is közlésre érdemesnek ítéltünk. Ha másért nem, elrettentő példának.

2015. december első napján Kovács Zoltán kormányszóvivő lakossági fórumot tartott a Vigyázó Sándor Művelődési Házban „a kormány gazdasági és migránspolitikájáról”. Az ilyen lakossági összejövetelek arról híresek, hogy kérdezni is lehet. Ez adja a rendezvény sava-borsát. A sajtónak pedig az a dolga, hogy beszámoljon az érdekes eseményekről. A médiában egy ideje már „kikopó” státuszban vergődő, valamikor talán szebb napokat is látott, magát az elfogulatlanság élő szobraként láttatni igyelvő Horváth. K. József érdekeltségébe tartozó, családi biznisznek tűnő - hiszen ő maga a főszerkesztő, felesége, dr. Horváth Józsefné pedig a „kiadóvezető” - tizenhetedik.hu című online „irománygyűjtő” azonban teljesen új dimenzióba helyezte a lapkészítést, a tömegtájékoztatást.

Egy helyi lakos, bizonyos Búz Sándorné ugyanis azzal keltette fel a kiadvány tudósítójának (vélhetően a „száguldó riporter” főszerkesztő, Horváth K. József) figyelmét, hogy nem kérdezett semmit a kormányszóvivőtől. Még csak annyit sem: „hogy van, Kovács úr?” Ennek ellenére Horváth K. „tömegtájékoztatási eszköze” egyedül ezt a nemkérdezést tartotta izgalmas momentumnak, és mint ilyet, megírásra érdemesnek a fórumról készített beszámolóban. Innentől pedig szó szerint idézzük a tizenhetedik.hu sajtótörténelmi produktumát.

„Szólásra jelentkezett Búz Sándorné, halk szavú kerületi lakos, s mint mondta, az eddig elhangzottakhoz képest másfajta megközelítésből szeretne a témákhoz közelíteni. (…) Búz Sándorné kérte Kovács Zoltánt, engedje meg, hogy köszönete jeléül kezet fogjon vele. Kérte továbbá, hogy ezt a köszönetet tolmácsolja Orbán Viktor miniszterelnöknek. (…) A kézfogás némán megtörtént. (…) Az ünnepivé emelkedett pillanatot nagy csend követte. A szó szoros értelmében szinte vágni lehetett a csendet. A pár másodperces hallgatásból a jelenlévők többségének örömteli egyetértését lehetett kiérezni. A jelenet az elejétől a végéig nem tartott tovább két percnél. A hatás leírásához már nem kellenek további szavak…” (Kb. itt kell a nyelvet visszahelyezni a szájba. Mielőtt még beszorulna valamilyen külső nyílásba.)

Meg kell a szívnek szakadni... Ez annyira, de annyira könnyfakasztó. „A kézfogás némán megtörtént”, „vágni lehetett a csendet”, „örömteli egyetértés”… A nagy semmiről soha senki nem írt így még, amióta az ember birtokában van az írás tudományának. Eh, sajtószenzáció ez a javából!

Az „alapító-szerkesztő” Leander Tájékoztatási Tanácsadó és PR Iroda Betéti Társaság kiadványának impresszumában egyébként rövid bemutatkozás segíti az olvasót abban, hogy tisztán lássa, hol is tart a médiadzsungelben: „Szerkesztőségünk egyforma távolságot tart a politikai pártoktól, tényszerűen számol be mind a kerületet irányító koalíció, mind az ellenzéknek a kerület életét, a lakosságot érintő tevékenységéről. (…) Ezen szerkesztési elvekkel elértük, hogy nemcsak a kerület fele, hanem teljes lakossága elfogadja, szereti, hitelesnek tartja lapunkat.” - írják megható szerénységgel önmagukról.

Mindazonáltal nem csak a XVII. kerület lakossága tartja végtelenül hitelesnek a klaviatúravirtuóz médiatevékenységét, hanem a … De következzen inkább egy újabb tudósítás a Horváth K. által főszerkesztett és a felesége bt-je által működtetett tizenhetedik.hu oldaláról, 2013 decemberéből.

„Pest Megye Közgyűlésének elnöke, dr. Szűcs Lajos Pest Megyei Médiadíjat adományozott dr. Horváth K. Józsefnek, a Péceli Hírek és az ecseri Cserfa újság főszerkesztőjének, aki egyben ellátja a Tizenhetedik és a Tizenhetedik Online szerkesztőségének irányítását is. A kitüntetett az elismerést - az oklevél indoklása szerint - a Pest megyében élők korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatásért, Pest Megye Közgyűlésének és Önkormányzatának munkáját, eredményeit hitelesen bemutató munkásságáért vehette át.”

Az „egyforma távolságtartás” jegyében Horváth K. díjat vesz át a fideszes Szűcstől

A „médiadíj” adományozója, dr. Szűcs Lajos egyébként a Fidesz tagja, 2006 és 2014 között a Pest Megyei Önkormányzat megyei közgyűlésének elnöke volt, 2001 áprilisa óta a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője.

Természetesen a „pártatlanság”, az „elfogulatlanság” nem csak erkölcsi, hanem anyagi elismerést is magában hordozhat, amennyiben az ember jó helyre tapasztja a száját. A Leander Tájékoztatási Tanácsadó Bt. 2015-ben 17 millió 500 ezer, 2016-ban 17 millió 060 ezer, 2017-ben 7 millió 600 ezer, míg 2018-ban 7 millió 800 ezer forint nettó árbevételt ért el. Ami egyértelműen jelzi: Magyarországon igenis megfizetik a minőségi munkát, a kiemelkedő teljesítményt.

Bármennyire is fájó, de az életkor előrehaladtával - előbb vagy utóbb - mindenkinél eljön a pillanat, amikor be kell látni, szervezete már nem alkalmas arra, hogy a továbbiakban gyakorolja választott foglalkozását. Akadnak persze, akik nem hajlandók tudomást venni erről és - dacolva a természettel - erőlködnek a végtelenségig. Ahogy a mellékhelyiségben szoktak, reggelente.

A jelek arra utalnak, hogy Horváth K. József, a kormánypárti propagandagépezet önkéntes buzgómócsingja az utóbbiak táborába tartozhat. Ahelyett, hogy az unokáival játszana, vagy a nejének kedveskedne a főzési tudományával - gyártja a szmötyit. Természetesen haláli pártatlanul.

Kár ezért az emberért.

(Döbrögi Atanáz)