Aktuális

Egy felmérés szerint a magyarok háromnegyede hónapról hónapra él

Az emberek 69 százaléka szerint nőtt vagy nem változott a szegénység mértéke Magyarországon az elmúlt öt évben, az elmúlt 3-4 évben pedig a hazai családok negyedének romlott az anyagi helyzete - derül ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

Ételosztás a Blaha Lujza téren - dübörög a gazdaság...

A lap szerint a helyzetért az emberek harmada a Fidesz-kormányokat okolja, és nagy többségben (62 százalék) vannak azok, akik szerint a kormány nem tesz meg mindent a szegénység leküzdéséért. A magyarok háromnegyede hónapról hónapra él, és a teljes lakosság 41 százalékát sorolják a szegények közé.

A cikk meglepő adatokra hívja fel  figyelmet: a magyarok 26 százaléka azt gondolja, hogy szegénynek akkor számít valaki, ha az egy főre jutó jövedelem havi 50 ezer forintnál kevesebb. Aki ennél többet kap, az a válaszadók negyede szerint már nem szegény, nincs súlyos létbizonytalanságban.

A felmérésből kiderült: a lakosság 39 százaléka vagy épphogy kijön a havi keresetéből, vagy hónapról hónapra anyagi gondjai vannak. Ha pedig megszűnik a havi rendszeres jövedelem, az szinte azonnal totális elszegényedést és nélkülözést jelent.