Aktuális

Magyarországon drágult legjobban az élet januárban az Európai Unióban

Januárban kilenc havi csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett jelentése alapján.

Még drágább az élet

Az euróövezetben januárban 1,4 százalékra, tavaly április óta a legmagasabbra emelkedett az infláció a decemberi 1,3 százalékról, az Európai Unióban pedig 1,7 százalékra 1,6 százalékról. Egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában az euróövezetben 1,4 százalék, az EU-ban 1,5 százalék volt az infláció.
    
Az energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek árának leszámításával képzett árindex, a maginfláció az előző havival megegyező 1,1 százalék volt januárban az euróövezetben.
    
Az előző havihoz képest januárban 1,0 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben, míg decemberben 0,3 százalék volt a havi áremelkedést. A maginfláció havi bázison 1,7 százalékos csökkenés volt januárban a decemberi szintén 1,7 százalékos csökkenés után.
    
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex HICP januárban éves bázison 1,3 százalékos növekedést mutatott, a decemberivel megegyező mértékűt. Havi bázison 1,3 százalékkal csökkent januárban a HICP, míg decemberben 0,3 százalékkal emelkedett.    
    
A fogyasztói árak januári emelkedéséhez az euróövezetben a szolgáltatóipar járult hozzá a legnagyobb mértékben, 0,68 százalékponttal, az élelmiszerek és élvezeti cikkek pedig 0,40 százalékponttal. Az energiaárak 0,19 százalékponttal járultak hozzá az árindex emelkedéséhez, míg a nem-energiaipari cikkek ára 0,08 százalékponttal.
    
A fogyasztói árindex éves bázison Olaszországban emelkedett a legkevésbé januárban, 0,4 százalékkal, Cipruson 0,7 százalékkal, Dániában és Portugáliában pedig 0,8 százalékkal. A legnagyobb éves áremelkedés - 4,7 százalékos - Magyarországon volt. Romániában 3,9 százalékos, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban pedig 3,8 százalékos.