Aktuális

Drágult a sertéshús, a tejtermékek és a gyümölcs is

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentése szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, a maginfláció 4,0 százalékra emelkedett.

Értéktelenedik a forint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által számolt és a tartósabb inflációs tendenciákat megmutatni hivatott mutatók közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,3 százalékponttal 3,7 százalékra, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal 3,3 százalékosra emelkedett, míg a ritkán változó árú termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,3 százalékosra lassult.

Az októberi inflációs adatokat értékelve a jegybank úgy ítélte meg, hogy a költségváltozásokra érzékenyebb termékek, mint az élelmiszerek és üzemanyagok szerepe az infláció emelkedésében enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest.

Elemzésében a jegybank rámutatott: a feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai emelkedtek októberben, amit elsősorban a tej és tejtermékek áremelkedése magyarázott.

A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai szintén emelkedtek az előző hónaphoz képest, amihez pedig főként a sertéshús és a friss gyümölcsök árainak növekedése járult hozzá.