Aktuális

Sokkal veszélyesebb a gyerekekre a brit mutáns egy amerikai szakértő szerint

A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb, mint a korábbiak - jelentette ki az amerikai NBC televíziónak adott vasárnapi interjújában Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója.

Ellenzi az oktatási intézmények újranyitását

A járványügyi szakember szerint „a B.1.1.7 változat egy vadonatúj játszma. Valójában itt, Minnesotában látjuk ennek a változatnak egy másik aspektusát, amelyről nem sokat beszéltek, és ez az a tény, hogy nagyon könnyen megfertőzi a gyerekeket”. A szakember hozzátette: az észak-amerikai államban csaknem 750 iskola számolt be az utóbbi két hétben olyan esetekről, amikor a brit variáns fertőzött meg gyereket.

Osterholm arról is beszélt, a vírus korábbi változatainál nem tapasztalták azt, hogy a legfiatalabbak is megfertőződnének, ahogyan azt sem, hogy súlyosan megbetegítené őket a vírus. Ezen kívül nem fertőzték tovább a társaikat sem. „Ezért egyike voltam azoknak az embereknek, akik nagyon határozottan támogatták az iskolák újranyitását. De a B.1.1.7 változat ezt a véleményemet teljesen megváltoztatta, már ellenzem az oktatási intézmények újranyitását” - fogalmazott a járványügyi szakember.

Osterholm szerint a brit mutáció 50-100 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok és az esetek 55 százalékában súlyos megbetegedést okozhat.