Aktuális

A Pfizernél rájöttek, magasabb hőmérsékleten is tárolható a vakcinájuk, mint korábban tippelték

A Pfizer amerikai gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltás a jelenleg előírtnál magasabb hőmérsékleten is tárolható a gyártók által pénteken közzétett új adatok szerint.

Öt napig hagyományos hűtőszekrényben is tárolható

Az oltóanyag mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok között tárolva két hétig őrzi meg a minőségét - közölték sajtóközleményükben a gyártók.

Eddig ezt az RNS-hírvivő elven alapuló védőoltást, amely egyike az Európai Unióban engedélyezett vakcináknak, mínusz 80 és mínusz 60 közötti hőmérsékleten tárolták, ami megnehezítette a szállítást és a tárolást, mivel különleges konténerekhez volt hozzá szükség.

Az új tárolási szabályok „megkönnyíthetik a vakcinánk kezelését a gyógyszertárakban és lehetővé teszik a nagyobb rugalmasságot az oltóközpontban” - közölte Ugur Sahin, a mainzi székhelyű BioNTech főnöke és társalapítója.

A hosszú távú raktározást (legfeljebb fél év) továbbra is alacsony hőmérsékleten kell megoldani, de a BioNTech és a Pfizer kérte az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatalt (FDA), hogy engedélyezzék a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti tárolást két hétre. Kiderült az is, hogy a vakcina öt napig hagyományos hűtőszekrényben is tárolható (+2 és +8 Celsius-fok között).

A BioNTech és a Pfizer a következő hónapokban tervezi elkezdeni a vakcina tesztelését 5 és 11 év közötti gyerekeken.