Sport

Matthäus: a vereség egyértelműen Storck hibája

A világ- és Európa-bajnok, 150-szeres német válogatott Lothar Matthäus évek óta Budapesten él, ám nemcsak emiatt követi figyelemmel a magyar futballt, hanem azért is, mert 2003 és 2005 között válogatottunk szövetségi kapitánya volt. Őt kérdeztük az Andorra elleni 0-1-ről, amely a magyar futballt ismét a feje tetejére állította.

„Közös a szégyen…”

- Látta a mérkőzést?
- Nem láttam, külföldön nyaralok, de természetesen olvastam az eredményt, képben vagyok - mondta a német legenda.

- Mit szól hozzá?
- Nagy szégyen a magyar futballnak. Még akkor is, ha minden ellenfelet komolyan kell venni a mai labdarúgásban, de egy néhány ezer lakosú miniállam csapatától kikapni szégyen, főleg a tavalyi remek Eb-szereplés után. Nem láttam a meccset, de mentális problémát sejtek, ha nem sikerült behúzni ezt a mérkőzést.

- Sokan pihentek vagy hiányoztak a nagyobb nevek közül.
- Mi az, hogy nagyobb nevek? A kapitány feladata a legerősebb csapatot összeállítani.

- Tett egy gesztust a Ferencvárosnak, a nemzetközi kupaszereplés miatt nem vette igénybe a klub játékosait.
- Természetes, hogy együtt kell működni a klubokkal, Thomas Dollt, a Ferencváros edzőjét én is jól ismerem, de első a nemzeti csapat érdeke, a válogatott szereplése kell hogy legyen a prioritás. Amikor én voltam szövetségi kapitány, nem segített senki, nem álltak mögém a klubok, sem a kormány, sem a szövetség. Most minden feltétel adva van a jó szerepléshez, pompás infrastruktúra, magas fizetések, gazdag szövetség, elnöki, miniszterelnöki támogatás. De ezzel a lehetőséggel élni kell. Nem lehet juniorcsapattal kiállni senki ellen, Andorra ellen sem egy vébéselejtezőre. Magyarország nem Németország. Németország megteheti, hogy nélkülözi a legjobbakat, Magyarország nem. Sajnálom a magyar futballt, de ez egyértelműen az edző hibája.

- Egy német edzőé.
- Akit egyébként nem ismerek, ezért nem akarok többet beszélni róla, az Európa-bajnokságra sikerrel juttatta ki a csapatot, a földrész legjobb huszonnégy csapata közé, ahová az új szabály miatt más kis csapatok is eljuthattak, Albánia, Izland, Wales, Észak-Írország.

- De ott is csoportelsők lettünk, és a legjobb tizenhat között is ott voltunk.
- Való igaz, akkor jó munkát végzett, minden klappolt, de mindez tavaly volt, és gondolni kellett volna a folytatásra is. Dárdai Pállal kezdődtek a sikerek, mindenki elégedett volt a csapat szereplésével, aztán ő javasolta Storckot, akivel folytatódtak a sikerek.

- Tudomásunk szerint sportigazgatónak javasolta, nem kapitánynak.
- Lehet, de valaki mégiscsak szerződtette, nagy fizetésért. Ismerem a számokat... A magyar futball szurkolójaként azt mondom, első a válogatott, mindenkinek kötelessége támogatni a nemzeti csapatot, amelynek mindig a legjobb formában és összetételben kell kifutnia a pályára a tétmérkőzéseken. A válogatott érdekeit egyetlen klubcsapat érdekei sem előzhetik meg. Ha nyer a válogatott, mindenki örül, nem számít, hogy egyik vagy másik klubnak szurkol. Így viszont közös a szégyen…