Sport

Pénzmosás és sikkasztás gyanújával nyomoznak Pászkány Árpád volt labdarúgóklubjánál

Bűnszervezet létrehozása, folyamatos és súlyos következményekkel járó sikkasztás, folyamatos adócsalás és folyamatos pénzmosás gyanújával indított csütörtökön vizsgálatot a kolozsvári CFR labdarúgóklubnál a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

8,5 millió eurót tulajdonítottak el a klub vagyonából

A román Agerpress hírügynökség értesülései szerint a nyomozók hajnalban a klubnál, Pászkány Árpádnál, a klub volt főrészvényesénél és Iuliu Muresannál, a klub elnökénél is házkutatást tartottak.

Az ügyészség a klub és a személyek megnevezése nélkül közölte, hogy húsz helyszínen tartanak csütörtökön házkutatást, és egyelőre gyanúsítottak nélkül vizsgálják az ügyet. A nyomozó hatóság közleménye szerint alapos a gyanú, hogy a klub vezetőségéhez tartozó személyek 2008 és 2013 között közel 8,5 millió eurót (mintegy 2,6 milliárd forint) tulajdonítottak el a klub vagyonából.

Az ügyészek szerint a pénz kivonása Cipruson és a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégeken keresztül történt. Ezek a cégek tanácsadói, illetve közvetítői szerződéseken keresztül tényleges szolgáltatások végzése nélkül jutottak jelentős pénzösszegekhez.

A bűnügyi vizsgálat két nappal azután kezdődött, hogy a CFR labdarúgócsapata megnyerte a román kupát.

A román Liga 1-ben játszó klubnál 2014 eleje óta jelentkeztek anyagi gondok, azt követően, hogy Pászkány Árpád kolozsvári magyar üzletember átadta a klubban birtokolt többségi részvénycsomagját egy kolozsvári befektetőcsoportnak. Tavaly februárban azonban a kolozsvári bíróság fizetésképtelennek nyilvánította és csődvédelem alá helyezte a klubot.

Pászkány 2001-ben vásárolta meg a CFR részvényeit. A csapat akkor a harmadosztályban játszott.