Sport

U19-es női kézi Eb: nem bírtunk az oroszokkal, másodikként zártunk

A Dániában rendezett U19-es női kézilabda Európa-bajnokság döntőjében a magyar válogatott nem bírt az oroszokkal, akik 36-28-ra nyertek. A magyar csapat 2002 és 2009 után története során harmadszor lett ezüstérmes. Az álomcsapatba két magyar is bekerült, Szemerey lett a legjobb kapus, míg Szekerczés a legjobb jobbátlövő.

 

Szekerczés Luca bekerült az álomcsapatba

Két junior Európa-bajnoksággal ezelőtt döntőt játszott a magyar női válogatott, amely akkor Győrben alulmaradt Norvégiával szemben. Most, négy évvel később a norvégokra már nincs gondja az aktuális nemzeti együttesnek, merthogy Hajdu János csapata a dániai kontinenstornán pénteki, 28-20-as győzelmével már az elődöntőben eltakarította az útból az északiakat. Az aktuális ellenfél az orosz válogatott volt, amely kétszeri hosszabbítás után gyűrte le Dániát.

„Jók az oroszok, ami persze nem meglepetés, képzett, magas játékosok, nem véletlenül veretlenek még az Eb-n, bár játékosaim azt mondják, ez csak a döntőig marad így” - mondta a meccs előtt Hajdu János szövetségi edző. Nos, mint utóbb kiderült, túlzott volt az optimizmus.

Az első gólt ugyan a mieink szerezték a fináléban, de utána futhattunk az eredmény után. Sok volt a pontatlan lövés a magyar csapatban, az oroszok három góllal is elmentek (6-3), innen sikerült Tóth Gabriella és Szekerczés Luca találataival egyenlíteni. Egy darabig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de 10-10 után (köszönhetően az ellenfél kapusának is) csak egy gólt tudott szerezni a magyar csapat, míg az oroszok elhúztak 19-11-re a szünetig. Innen csodaszámba ment volna, ha sikerül visszajönni.

A második játékrész elején meglett a közte tíz is, ez a különbség pedig állandósulni látszódott. Elöl ugyan jöttek a találatok, de hátul nem tudtuk meggátolni az ellenfelet a gólszerzésben. Az utolsó tíz perchez érve is maradt a tíz gól, és bár valamelyest sikerült feljebb zárkózni, az oroszok Eb-győzelme nem forgott veszélyben. A magyar csapat 2002 és 2009 után története során harmadszor lett ezüstérmes. Az álomcsapatba két magyar is bekerült, Szemerey lett a legjobb kapus, míg Szekerczés a legjobb jobbátlövő.

NŐI KÉZILABDA, JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, NŐK
DÖNTŐ

Oroszország-Magyarország 36-28 (19-11)
Kolding, V:
Arntsen, Röen (norvégok
OROSZORSZÁG: Anoskina, Truszova, Civka (kapusok), Amelcsenko 5, Csernova 4 (1), Dmitrijeva 8, Golikova, Ikneva 9, Karpacseva, Malasenko 6, Pankovicsenko 2, Pavlova, Petrova, Ruszinova, Vegyehina 1, Vjahirjeva 1. Szövetségi edző: Vjacseszlav Kirilenko.
MAGYARORSZÁG: Ferenczi, Szemerey (kapusok), Bárány 2, Bíró, Buzsáki, Ivanics, Korsós 5, Kurucz, Lukács, Mészáros 5, Schneider, Sirián 1, Szekerczés 5 (1), Tóth G. 8 (1), Virág, Walfisch 2. Szövetségi edző: Hajdu János.