Sport

A kormánypárti sajtó célkeresztjében Gyárfás Tamás

Kiss László szexuális erőszak ügye után itt az újabb botrány az úszóknál. A kormánypárti sajtó mintha „kilövési engedély” kapott volna az eddig mindent túlélt Gyárfás Tamásra…

 

Úgy tűnik, Katinka nincs egyedül...

Amióta Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó mellé odaállt a riói olimpiára a Komjádiban készült másik két ötkarikás érmes sportolónk, Gyurta Dániel és Kapás Boglárka, az Iron Ladyt támogatók sora egyre csak nyúlik. Ugyanakkor nagyon őszintéknek kell lennünk, amikor arról beszélünk, mi lehet valójában a konfliktus tárgya Katinka és Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök között. Mert erről a dologról az úszótól nagyon kevés dolgot tudunk meg. Ugyanakkor a „sorban állók” lassan csöpögtetnek információkat. A második nap után már eltelt a harmadik is, nézzük, hol tartunk!

Kik támogatják az úszók közül Hosszú Katinkát?

Gyurta és Kapás után a Bernek Péter útját egyengető ügynökség, a Strongaa, valamint a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, valamint Kozma Dominik - az olimpikon úszók közül. Különböző fórumokon mások is hallatják a hangjukat az úszónő pártján.

Mint például?

Czene Attila, a szabadidősport-szövetség elnökévé leminősült egykori sportállamtitkár a kormányközeli Lokál bulvárlapnak beszélt Gyárfás ellen. A MOB volt sportigazgatója az Origónak beszélt hosszabban. Czakó Csaba, a Mohácsi Torna Egylet vezetője a TV 2-nek sorolta azokat a gondokat, amiket általánosságban lát a Magyar Úszó Szövetség és a sportolók között. Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok bátornak tartja Katinka akcióját, a formával ugyanakkor baja van. Széles Sándornak - az Újpestből nemrég kiebrudalt úszóedzőnek, akinek a Magyar Olimpiai Bizottságtól járadéka van - is az a véleménye, hogy Hosszú Katinkának „nagyjából igaza van”. Szabó Tünde jelenlegi sportállamtitkár nem áll kifejezetten Katinka mellé (igaz, Gyárfás mellett sem teszi le a voksát), de inti a szövetséget, hogy vegye fel a sportolók dinamikáját.

Eddig nem sok konkrétumot láttunk, hogy mi a bajuk a sportolóknak és másoknak, de a névsor alapján biztosan van „valami”. De mi?

Az „ősforrástól”, Hosszú Katinkától valóban csak annyi konkrét hangzott el, hogy Gyárfás Tamásnak távoznia kell, illetve hogy a versenyzőknek az olimpia előtt távol álltak az ideálistól a felkészülési körülményeik. Az első részlettel a Bernek-féle Strongaa jelentkezett, mondván, a szövetség nyomásgyakorlás keretei között visszatartotta a versenyzőnek jogosan járó felkészülési támogatást.

Az év eleji Katinka vs. szövetség botrányhoz képest új elem, hogy akkor senki sem állt nyíltan az úszó mellé.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Strongaa-közlemény volt az a pont, ami megoldotta néhányak nyelvét, mert azóta Czene is beszélt arról, hogy sportoló korában volt hasonló konfliktusa az úszószövetség elnöki székében „gyökeret vert” Gyárfással. Mint mondja, a Magyar Úszó Szövetség rendszeresen „kegyet gyakorol” a sportolók felé egy-egy támogatási szerződés aláírásakor, holott ezek a pénzek egyszerűen állami támogatások az úszók felé. Széles Sándor is azt mondja, sok sportoló érzi magát fenyegetve, ha beszél ezekről a viszonyokról.

Gyárfás Tamás mindent, de mindent „túlélt” már. Mi lesz most?

A fentiekből kitűnik, hogy a kormányhoz szorosan kötődő sajtóban is „megengedett” a Gyárfás Tamást élesen kritizáló véleményeknek helyet adni, így egyre szaporodnak azok a kommentárok, melyek szerint „megvan a kilövési engedély” a Magyar Úszó Szövetség elnökére. De ne feledjük, egy, a világ sportdiplomáciájában komoly kapcsolatokkal rendelkező sportvezetőről van szó, akit a budapesti vizes világbajnoksághoz kötődő feladatok környékén nagyon nehéz lesz elmozdítani, illetve helyére egy olyan embert találni, aki ebben a nehéz helyzetben „tovább viszi a boltot”.