Sport

A gyanú árnyékában: futballmeccsek és politika

Az NB I hétközi fordulójában a már bajnok Ferencváros kikapott a Videotontól, az addig az utolsó helyen álló Puskás Akadémia pedig idegenben megverte az ezüstéremre hajtó MTK-t. Jellemző, ám nem véletlen, hogy politikai állásfoglalások és különböző elméletek is megfogalmazódtak a meccsek lefújása után.

 

Aki csak bundát emlegetett, az még finoman fogalmazott

Van egy csapat, amely eddig tizenötször lépett pályára idegenben, és ebből mindössze egyszer nyert. Emellett négy döntetlent is fel tud mutatni, és értelemszerűen tízszer kikapott. Van egy másik csapat, amely tizenötször játszott pályaválasztóként, egyszer kapott ki, a többi meccsen két döntetlen mellett tizenkétszer győzelemmel örvendeztette meg a híveit. Most ez a két csapat találkozott az NB I 31. fordulójában, és a házigazdaként remeklő éppen házigazdaként kikapott az idegenben gyalázatosan szereplőtől.

Ez bármikor előfordulhat a futballban, ám a magyar változatának a tippmixbotrányok és a zűrös politikai hátterek miatt annyira nincs hitele, hogy nálunk ezt szinte lehetetlen elfogadtatni a játék kiszámíthatatlanságának magyarázatával. A fogadóirodák az ilyen nagy meglepetésekből gazdagodnak meg, ám nálunk a közéletünkre is jellemző módon minden hasonló eredményre azonnal a gyanú árnyéka vetül, és összeesküvés-elméletek születnek. Az MTK—Puskás Akadémia 0-1-es végeredménye csapta ki a legerősebben a biztosítékot a közösségi médiában - aki csak bundát emlegetett, az még finoman fogalmazott.

„A szív, az alázat és a szenvedély győzelemhez segített minket”, ezek Szíjjártó Istvánnak, a felcsútiak megbízott vezetőedzőjének a szavai, a vesztes MTK mestere, Teodoru Vaszilisz pedig így összegzett: „Mindig azt mondtam, hogy jobb csapat ellenfelünk, mint ahol áll a tabellán. Kiválóan megszervezték a védekezésüket.” Az ő olvasatukban ez történt, az ellenkezőjét pedig nehéz lenne bizonyítani. A közelmúltban a tippmixes ügyekben hozott és a vártnál enyhébb ítéletek indoklásában olvashattuk: nem lehet tényekkel alátámasztani, hogy valaki szándékosan játszott gyengén, vagy csak rossz napot fogott ki.

Furcsa lenne most azzal előállni, hogy az ügyben megjelent a politika is, hiszen már jócskán benne van a magyar futballban. A legérthetőbben a DK szóvivője foglalta össze a támadások lényegét a saját közösségi oldalán: a már szinte biztos európai kuparésztvevő MTK és a már bajnok Ferencváros a fideszes potentát elnökeiknek, Deutsch Tamásnak és Kubatov Gábornak köszönhetően segítő kezet nyújtottak Orbán Viktor két kedvenc csapatának, hiszen a Puskás Akadémia ezzel a győzelemmel nagy lépést tett a bennmaradás felé, a Videoton pedig - 1-0-ra nyert Felcsúton a Fradi ellen - felugorhatott a dobogóra.

A szóvivő gondolatmenete talán nem túl elegáns, ám napjainkban akkor is logikus, a magyar hétköznapokra illő, ha - esetleg - konkrétan nem igaz.