Sport

Csányi Sándor: „Mintha ostobák lennének a klubok tulajdonosai”

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke az MLSZ pénteki, éves közgyűlésén éles kritikával illette azokat a magyar klubokat, amelyek szerinte felelőtlenül gazdálkodnak.

„Minden, amit elértünk 2016–2017-ig, az visszafordult”

„Mintha ostobák lennének a klubok tulajdonosai” - fogalmazott Csányi Sándor a magyar klubok gazdasági gondjaival kapcsolatban, no persze gyorsan hozzátette, nem általánosításról van szó.

„Van 504 igazolt játékos. Csapatonként - átlagosan - 42. Az 504-ből az elmúlt szezonban 223 egyetlenegy percet sem játszott (a számok az NB I-hez kapcsolódnak - a szerk). Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy egy ilyen kerettel dolgozzon az edző meg a klub, amikor pénzügyi gondok vannak? Szerintem elfogadhatatlan.”

Az MLSZ elnöke ismét felhívta a figyelmet, hogy nem azokról a klubokról van szó, amelyek pluszban vannak és megfelelően gazdálkodnak.

„Korlátozni fogjuk a keretek létszámát - UEFA-előírásoknak megfelelően -, és a különböző szankciókat a pénzügyi fair play kapcsán be fogjuk vezetni. Ez egyszerűen így nem mehet tovább. Dobjuk ki a pénzt az ablakon. Akkor legalább menjünk el havonta egyszer vacsorázni, és akkor mulatunk egyet. És ugye ennek a nagy részét a külföldiek viszik haza. Teljesen értelmetlen dolog. Van egy ilyen rossz beidegződés, annyi helyről hallom, klubvezetőktől, hogy edzők dolgába nem lehet beleszólni. Hogyhogy nem lehet beleszólni? Hát kinek a pénzét költi? (…) Én a hűtlen gazdálkodás kategóriájába sorolnám. Majdnemhogy büntetőjogi, aki ilyet csinál. Mert nem a saját pénzét költi, tisztelet a kivételnek… Minden, amit elértünk 2016-2017-ig, az visszafordult. A változtatásokat azért vezettük be, mert a klubok kérték és javasolták. Mert szerintük így lesz jobb a magyar labdarúgás. És nem klubellenes vagyok, mert az az alapja a magyar labdarúgásnak, hanem az ilyen jellegű felelőtlen gazdálkodásnak vagyok az ellensége. (…) 28 éves külföldieket hozunk ide. Fel tudnám sorolni a csapatokat. A Salzburg például, vagy az Ajax 22-23 éveseket igazol. Mi meg 28-akat. A lejárt lemezeket. Nagy pénzért, aztán nem is játszanak”  - így Csányi Sándor, aki megint hozzátette, tisztelet azoknak, akiktől lehet tanulni és húzóemberei a klubnak.

„Nyilvánvalóan ez nem segíti a magyar válogatottat sem. A magyar válogatott abból tud főzni, amit a klubok, az utánpótlás-nevelés és a versenyeztetés kapcsán kifőznek a magyar labdarúgás számára.”