Politika

Vona: „Nincs kapcsolatunk a Szürke Farkasokkal”

Kizártnak tartja Vona Gábor, hogy előkerülhet olyan fotó, amelyen a törökországi Szürke Farkasok nevű nacionalista, félkatonai mozgalom bármelyik vezetőjével szerepel. A Jobbik elnöke elleni karaktergyilkossági próbálkozások részeként a Magyar Idők a múlt héten írt arról, hogy Vona Gábor Facebook-oldalán egy olyan fotó szerepel, amelyen a Szürke Farkasok egyezményes jelével üzen szimpatizánsainak, azaz kézfejével egy farkast ábrázol. A képet ezután eltávolították az oldalról.

 

Nemzeti gondolkodású fiatalok előtt használta ezt a jelet

Ez az ügy egyébként nem új, már 2013-ban írt róla a Cink.hu, csak most célszerűnek látszott újra előrángatni. 

Vona válasza szerint ez a turanista török emberek körében elterjedt kéztartás. Több egyetemen tartott előadást, ahol az ottani nemzeti gondolkodású fiatalok előtt használta ezt a jelet.

A Szürke Farkasok mozgalma az 1970-1980-as években az egyik legjelentősebb szélsőjobboldali destabilizáló erő volt Törökországban. Legradikálisabb szárnya terrorszervezetként működött, és II. János Pál pápát is likvidálni akarták. 

Korábban több sajtóorgánum azt írta: Vona a szerveződés tiszteletbeli tagja lehet, de a pártelnök ezt tagadta. A  Magyar Időkkel azt tudatta: sem neki, sem a pártnak nincs kapcsolata a szervezettel, és feljelent minden sajtóterméket, amely ezt állította. Annyit elismert, hogy a  török-magyar baráti tagozat elnökeként  a mozgalom politikai szárnyának tartott Nacionalista Mozgalom Pártjával jó kapcsolata van, akárcsak  az összes törökországi parlamenti párttal.