Politika

2005-ben a Fidesz szorgalmazta, mára pont az ellenkezőjét képviseli - mi az?

Vagyonadót vetne ki a milliárdos oligarchákra a Mi Hazánk Mozgalom. 2005-ben, ellenzékben még a Fidesz is luxusadót szorgalmazott Gyurcsány Ferenc villája előtt, de mára kormányon a gazdagabbaknak kedvező adópolitikát folytat a Fidesz is, miközben több millió ember él a létminimum környékén. Számos nemzetközi példa van a milliárdosok vagyonadójára, hazánkban azonban a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely a dúsgazdag oligarchákra vagyonadót vetne ki.

 

A rendszerváltás óta eltelt 30 évet a pártpénztárnokok hatalma jellemezte

„A Mi Hazánk Mozgalom mindegyik oligarchát elszámoltatná, Simicska Lajostól Mészáros Lőrincig, de a sok esetben törvényesített politikusbűnözés miatt a közvagyon visszaszerzése csak a milliárdosokra kivetett vagyonadó révén sikerülhet, márpedig a Mi Hazánk nem ígérgetni szeretne, hanem tényleges, radikális lépéseket tervezünk e téren is.

A milliárdosok megadóztatása ráadásul azért is indokolt és igazságos, mert a társadalmi olló egyre jobban nyílik szét a szegények és gazdagok közt, a társadalmi mobilitás csökken, tehát szükség van a milliárdosok nagyobb adójára.

A rendszerváltás óta eltelt 30 évet az uram-bátyám berendezkedés, a színfalak mögött egymással valójában szoros baráti viszonyt ápoló, jobb- és baloldali pártpénztárnokok hatalma jellemezte, illetve az alantas háttéralkuk, az egymás közt felosztott gazdasági érdekeltségek, és a saját oligarchákhoz csoportosított elképesztő méretű vagyonok.” - szögezi le közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.