Politika

Karácsony Gergely: „A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket”

„A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket” -  jelentette ki Karácsony Gergely a kormányinfót követően közzétett Facebook-bejegyzésében. A főpolgármester Gulyás Gergely értetlenkedő, Karácsony álláspontját homályosnak lefestő szavaira reagálva az alábbiakat írta.

„Budapesten el kell kezdeni a nyitást”

„1. Budapesten el kell kezdeni a nyitást.

2. Amikor erről "Budapest Restart, javaslatok a főváros felelős újranyitása" címmel írok programot, annak melyik szavát nem értik?

3. A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb."

Budapest „újranyitását”, azaz a kijárási korlátozások megszüntetését, vagy enyhítését érintően is vita alakult ki a főváros és a kormány között. A főpolgármester csütörtökön, reggel közzétette Facebook-oldalán válaszát Gulyás Gergelynek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis egy nappal korábban levélben fordult a főpolgármesterhez, valamint a budapesti kerületi polgármesterekhez a Budapesten is hatályban levő kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos véleményüket kérve.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy álláspontját már korábban közzétette, ennek lényege, hogy amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését.

A főpolgármester szerint az a kormány, amelynek 10 éve kétharmada és példátlan hatalma van, megszállt minden politikai intézményt, képtelen meghozni önállóan a döntést, hogy el kell indítani a nyitást a fővárosban is.

Csütörtökön, a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Karácsony Gergely-féle Budapest Restart tervről  azt mondta, ez a hosszú anyag azért született, hogy ne kelljen egyértelmű és világos állásfoglalást tenni azzal kapcsolatban, hogy Budapesten a főpolgármester a nyitást támogatja, és nem törekedett a lényeg leszűkítésére ebben a tervben.

Emlékeztetőül: Az országban. - így Budapesten is - a kormány rendelte el a kijárási korlátozást. Az intézkedés vidéken történő megszüntetése előtt Orbánék nem kérdezték meg a polgármestereket, hanem döntöttek - mindenféle előzetes konzultáció nélkül.