Politika

Sokat elárul az Orbán-kormányról, hogy nem hajlandók a fizetésükből a járványvédelemre áldozni

Javaslatot nyújtott be a Országgyűlés Igazságügyi bizottságának keddi ülésén Szabó Szabolcs, Hadházy Ákos és Szél Bernadett, mely szerint az országgyűlési képviselők csak alapbérüket kapják meg, ezen felüli illetményeik pedig kerüljenek a járványvédelmi alapba. Szél Bernadett szerint egyszerűen a kormánypárti többségű testület tárgyalás nélkül utasította el a kezdeményezést.

Még a vitáig sem jutott el az indítvány

A gazdasági és a szociális válságra tekintettel azt javasolta az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának keddi ülésén Szabó Szabolcs, Hadházy Ákos és Szél Bernadett, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig az országgyűlési képviselők csak az alapfizetésüket kapják meg, az azon felüli rész - növekmény, plusz a tisztségekért kapott egyéb pénzek - pedig menjen a járvány elleni védekezési alapba.

A javaslatot egy pillanat alatt lesöpörte az asztalról a kormánypárti többség. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt is hozzátette, hogy még a vitáig sem jutott el az indítvány. Megjegyezte: az, hogy néhány napon belül a képviselők nagy összeghez jutnak a pandémia alatt, szerinte jogosan vet fel kérdéseket.

„Sokat elárul egy kormányról, hogy él-e hasonló gesztussal, vagy sem” - tette hozzá.

Az Orbán-kormány tagjai, valamint a fideszes országgyűlési képviselők nem éltek.