Politika

Nagy a csend Rogán körül, karrierje töréséről pletykálnak

Egyre kevésbé számolnak Rogán Antallal, a jelek szerint ő viheti el a balhét az önkormányzati választási kudarcért. A kommunikációra kijelölt utódja is érdekes, neve ugyanis az őszi választási kampány egyik legnagyobb botrányában is előkerült.

Már nem számít tényezőnek Orbán rendszerében

Nagy a csend Rogán Antal körül, és ez általában nem jelent jót - mondta a HVG-nek a kormányt övező üzleti mozgásokra rálátó forrás. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel egyre kevésbé számolnak azok, akik - közpénzekből - az Orbán-rendszer bázisát adó vagyonokat építik. Rogán Antal egyre ritkábban bukkan fel az üzleti tárgyalásokon, politikai körökben pedig egyre több pletyka kering arról, hogy a karrierje kettétört, már nem számít tényezőnek Orbán rendszerében. Annyi biztos, hogy a számára öt éve kijelölt miniszteri feladatot csak korlátozottan tudja ellátni.

Nem lehet független az önkormányzati választástól, hogy a kötcsei nyilatkozat volt az utolsó, amikor Rogánt mikrofonhoz engedték. Noha Orbán az év eleji sajtótájékoztatón a választási eredmény miatt a saját felelősségéről is beszélt, minden jel arra mutat, hogy egyedül Rogán viszi el a balhét. Február elején kiderült, hogy a tájékoztatásért külön miniszteri biztos felel majd. Farkas Örs kiváltja Rogán nyilvános szerepléseit, és még a szakminisztériumok médiamegjelenéseit is ő hivatott irányítani.

Az ő felemelése beleillik Orbán megváltozott humánerőforrás-politikájába: már nem politikai nehézfiúk egymással szembeni kijátszására épít, hanem agilisabb, fiatalabb, könnyebben cserélhető szereplőkre bízza a feladatokat. Olyanokra, akiknek nincs saját hátországuk, legfeljebb pártfogóik vannak. Farkas esetén például Matolcsy György MNB-elnök és Kocsis Máté fideszes frakcióvezető.