Politika

Eggyel nőtt a tét: Parragh László már két évre elengedné az iparűzési adót

Ágazattól függetlenül, a teljes mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára elengedné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Parragh László javaslata az idei és a jövő évre szól. Ezen kívül azt szeretné a kamara elnöke, ha a kormány befagyasztaná a többi önkormányzati adót, nehogy a települések azokkal pótolják a kieső bevételeket. 

 

Befagyasztatná a többi önkormányzati adót is

Parragh november 8-án javasolta először Orbán Viktornak az iparűzési adó felfüggesztését (most már teljes elengedésről van szó) és a társasági nyereségadó felére csökkentését. A miniszterelnök erre azt mondta az állami rádióban, hogy „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”. Tehát Orbánnak egyáltalán nincs ellenére az MKIK-elnök ötlete.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Parragh-féle terv egy nap alatt leállítaná a budapesti tömegközlekedést és további súlyos zavarokat is okozna a főváros életében. 

A főváros újraindítási adót szedne az ötmilliárd forint adóalap feletti cégektől, amelyeket kevésbé érint a válság, viszont kedvezményezettjei az elmúlt hónapok adózási változásainak. Az elképzelés szerint a mostani 2 százalék helyett 2,5 százalék iparűzési adót kellene fizetniük.

Parragh szerint ez elfogadhatatlan lenne, 20 szakszervezet viszont kiállt a javaslat mellett.