Politika

Vétó: egyre többen haragszanak Európában Orbánra - lehet, hogy ezúttal elszámította magát?

Gazdasági összeomlástól és az EU működésképtelenségétől tart sok európai politikus, miután Magyarország és Lengyelország leállította az EU költségvetésének elfogadását. Budapestnek és Varsónak az a baja, hogy rajtuk kívül az összes többi ország megszavazta, hogy támogatási pénzek befagyasztásával is számon lehessen kérni a tagállamok kormányain a jogállamiság rombolását. A magyar és a lengyel kormány annak árán sem akar jogállamisági mechanizmust, hogy a vétójuk miatt már januártól komoly pénzektől eshetnek el.

Sok tagállam nem akar engedni Orbánnak

Kedden a tagállamok EU-ügyi miniszterei videó-konferencián vitatták meg hosszú órákon át a helyzetet, de semmilyen előrelépés nem történt. Az ülést vezető német külügyi államtitkár sajnálkozott, hogy leállt a költségvetés elfogadásának menete, az ügyben illetékes osztrák biztos „beláthatatlan következmények” miatt aggódott, és sorra szólaltak fel a tagállamok képviselői a költségvetés elfogadása mellett. Különösen az olasz és a spanyol kormány tagjai voltak élesek a magyar és a lengyel kollégáikkal szemben, de a többiek is minimum felelőtlennek nevezték a vétózókat. 

A lengyel kormány képviselője „egy jobb kompromisszumot” kért a jogállamisági mechanizmust illetően, míg a magyar kormány által delegált Varga Judit kiosztott mindenkit, mert szerinte ideológiai alapon akarják zsarolni Magyarországot. Erre többen figyelmeztették, hogy semmi olyat nem ellenőrizne a jogállamisági mechanizmus, mint amit Magyarország az EU-ba történt belépéssel már ne vállalt volna. Az olasz és a német kormány tagjai pedig arra figyelmeztették Vargát, hogy csak az fél az eljárástól, aki meg akarja sérteni a jogállami normákat. A bizottság részéről Johannes Hahn osztrák biztos pártatlan és kiegyensúlyozott ellenőrzését ígérte a jogállamiságnak, de ez nem nyugtatta meg Vargát. 

A megoldás egyelőre nem látszik, mert sok olyan tagállam van, amelyik nem akar engedni a két keleti ország követelésének, miközben a magyar ellenállás kommunikációs szinten annyira heves, hogy nem látszik esélye az engedékenységnek itt sem. A kifele mutatott lengyel kommunikáció udvariasabb, és egy fokkal nyitottabb a Nyugat felé, de a belső, lengyel „fogyasztásra” tartogatott nyilatkozatok éppen olyan kemények, mint a magyar kormányéi.

Az európai politikusok egyre komolyabban tartanak attól, hogy nem lesz gazdaságélénkítő csomag, nem lesz költségvetés, és ebbe pénzügyileg belerokkan a kontinens, az euró elveszti értékét, és a politikai viták feloldhatatlansága szétfeszíti a tagállamok szövetségét. 

Egyértelműen érezhető: Orbánra egyre többen haragszanak Európában. Lehet, hogy ezúttal elszámította magát a magyar miniszterelnök?