Politika

Cseh Katalin: „Orbán Viktor szembemegy 10 millió magyar akaratával”

Orbán 1500 milliárd forintnyi uniós támogatástól fosztja meg Magyarországot, csak azért, hogy az oligarchái zsebét továbbra is kontroll nélkül tömhesse. Erről Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője beszélt az ATV Start című műsorában.

„Orbánnak valójában az antikorrupciós mechanizmussal van baja”

Cseh Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar és a lengyel vétó által érintett helyreállítási alap és hétéves költségvetés együttes összegéből Magyarországnak jutó pénz 30 százalékkal haladja meg a jelenlegi költségvetési összeget.

Arra a kérdésre, hogy valós fenyegetés-e Orbán Viktor belengetett vétója, Cseh Katalin azt válaszolta: nem tudja elképzelni, hogy egy választási év előtt a magyar kormány szembemenne 10 millió magyar akaratával. A Momentum EP-képviselője szerint a jogállamiság a józan gondolkodású, tisztességes magyarokat nem sérti.

Cseh Katalin úgy véli: van egy olyan forgatókönyv, amely szerint az EU maradék 25 tagországa megcsinálja nélkülünk a költségvetést.

Az EP-képviselő szerint a jogállamiság nagyon is megfogható fogalom és ennek összekötése a költségvetéssel teljes mértékben összhangban van az alapszerződéssel. Hozzátette: a jogállamisági kritériumok minden országra érvényesek, nemcsak a magyarokra és a lengyelekre.

A Momentum politikusa úgy látja: Magyarországnak nagyon is szüksége van erre a pénzre, különösen az idén bajba került családoknak és vállalkozásoknak.

Cseh Katalin úgy látja: egy normális diplomáciával rendelkező ország nem jut el a vétóig. „Orbán pária Európában" - jegyezte meg.

„Orbán Viktornak valójában az antikorrupciós mechanizmussal van baja, de amit Orbán csinál, az az egész EU kilábalását fenyegeti. Történelmi áttörés volt a nyáron az, hogy létrejött a megállapodás a helyreállítási alapról, ezt veszélyezteti a mostani vétó” - tette hozzá az EP-képviselő.​