Politika

Orbán Viktor: A magyarok megvédik a határaikat

Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, Passauban. A kormányfő kijelentette: Magyarország úgy döntött, nem akar máshonnan érkező, más kultúrájú népcsoportokat.

A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét

A Passauer Neue Presse című lap által Európa-szkepszis - Miért van szükségünk Európára címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a kormányfő a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát”, a schengeni rendszert és a szabad munkaerőáramlást. „Mindenfajta tervek vannak”, de közben „nem nézünk a lábunk elé” - tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, „sok véráldozatot hoztunk” a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése „ugyanaz a történet” - magyarázta. Megjegyezte: a közép-európaiak szerint ma nem nagy álmokkal van teendőnk - bár azokkal is törődünk -, hanem meg kell védeni, amit már elértünk. Úgy látja, erős Európa csak úgy jöhet létre, ha erősek a tagállamok, és mindenkinek a saját országát kell rendbe tennie, megerősítenie, ebből lesz erős Európánk.

A migránsválságról szólva kifejtette: nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják; tudomásul kell venni, hogy a magyar emberek nem akarnak hozzájuk képest különböző népcsoportokat befogadni. Mint mondta, ha ez így van, neki az a dolga, hogy a magyarok akaratának érvényt szerezzen, ez a demokrácia lényege. A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: „megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni” - magyarázta. Közölte: erre a kérdésre mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa „kinyitja a határait”.

Orbán Viktor kijelentette: minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat. Közölte: több európai ország is úgy képzeli el a jövőjét, hogy olyan népcsoportok is élnek ott, amelyek máshonnan jöttek, más hátterűek, és „majd együtt jól fognak élni”. De Magyarország úgy döntött, ezt nem akarja, nem akar máshonnan érkező, más kultúrájú népcsoportokat. Inkább a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van, nem a bajba jutott embereket kell idehozni - magyarázta.