Politika

Orbán Viktor bejelentette: nem lesznek általános lezárások, az országnak működnie kell

Péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt mondta: leginkább az idősek vannak veszélyben a koronavírus második hullámában is. Emellett megjegyezte, hogy Magyarországnak „működnie kell”, ezért nem terveznek általános lezárásokat.

Keményen szankcionálni fogják a maszkhasználat elmulasztását

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a vírus első és második hulláma számos pontos különbözik, ezért a védekezés módja is eltérő lesz. Egy közös pont van, hogy az időseket -a szüleinket és nagyszüleinket- veszélyezteti leginkább. Az idősotthonokban mindenkit arra kér, hogy végezze el a feladatát.

Szerinte nem tévedtek, az első sokk után szükséges volt a nemzeti konzultáció tartása.

Ha egy mondatban akarja a konzultációt összefoglalni, akkor az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön, vagyis Magyarországnak működnie kell.

Nem az ország lezárására, korlátozásokra törekednek, pont az ellenkezőjére. A cél az, hogy megvédjék az ország működőképességét az idősek védelme mellett.

„Látom, hogy van bizonytalanság, sokan attól tartanak, hogy az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tavasszal. Szeretném egyértelművé tenni: ilyenre nem készülünk. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét"- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy általános korlátozásra nem kell számítani, ha egy iskolát be kell zárni, akkor először az osztályt és csak végső esetben kell az iskolát kell bezáratni, de a gyerekek megőrzéséről gondoskodni kell, hogy a szülők tudjanak dolgozni.

Egyedi döntéseket fognak hozni- most az idősek fokozott védelme érdekében az idősotthonokat le kell zárni, a kórházakat is, a látogatási tilalmat fenn kell tartani, és ennek rendőri erővel is érvényt fognak szerezni. Maszkhasználat kötelező lesz, az iskolákban testhőmérséklet mérés lesz belépés előtt.