Politika

Orbán az európai szélsőjobbhoz közeledik

Európából segíti majd a bevándorlás-ellenes politikai erők kampányát Steve Bannon az EP-választások előtt. Donald Trump egykori főtanácsadója a többi közt stratégiai központokat fog létrehozni. Sajtóhírek szerint Bannon vasárnap ismét találkozik Orbán Viktorral, aki egyre közelebb kerül a Salvini-Le Pen-Strache alkotta radikális jobboldali szövetséghez.

A Fidesz egyre inkább a szélsőjobb irányába tolódik

Steve Bannon személyesen segíti az úgynevezett populista, bevándorlás-ellenes pártok kampányát a jövő tavaszi európai parlamenti választások előtt, és ideje nagy részét Európában tölti majd a novemberi amerikai kongresszusi választások után. Erről maga Donald Trump egykori főtanácsadója beszélt hétvégén Olaszországban, az Olaszország Fivérei nevű radikális jobboldali párt rendezvényén.

Bannon egyúttal bejelentette, hogy stratégiai központokat („War rooms”) hoznak létre szerte Európában. Ezek feladata a közvélemény-kutatás, az információk elemzése és kampányok lefolytatása lesz. Célja, hogy a bevándorlás-ellenes pártok megnyerjék a jövő tavaszi EP-választásokat.

A stratégia részét képezi a Mozgalom nevű alapítvány is, amely szintén támogatja majd a kampányukat, a többi közt tanácsadással és koordinációval. Az alapítványt, amit már januárban bejegyeztek Brüsszelben, Bannon júliusban kezdte promotálni.

Megváltoztatnák a globális politikát

A Fehér Ház egykori főstratégája a Politicónak arról is beszélt, hogy ma már Olaszország „a politikai univerzum központja”, a jelenlegi olasz kormánykoalíció (a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali populista Liga összefogása) pedig egy olyan kísérlet, amely - ha beválik - „meg fogja változtatni a globális politikát”.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter már jelezte, hogy támogatja Bannon ötletét, és egyeztetett az amerikai stratégával. Az amerikai politikus találkozott már Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom vezérével is, aki azonban még nem döntött arról, hogy csatlakozik-e a projekthez.

Újabb Bannon-Orbán találkozó

A Politico szerint Bannon tárgyal a német AfD-vel (Alternatíva Németországnak), a francia Nemzeti Gyűléssel (Marine Le Pen pártja), valamint a Fidesszel is. Az amerikai stratéga vasárnap repül Prágába és Budapestre, ahol a tervek szerint találkozik „szélsőjobboldali vezetőkkel, köztük Orbánnal” - fogalmazott a brüsszeli székhelyű politikai szakportál. A New York Times nemrég Bannon „legjobb új barátjának” nevezte Orbán Viktort.

Mindez szintén azt jelzi, hogy a magyar miniszterelnök távolodik a Néppártól - bár a Fideszt egyelőre nem zárják ki a szövetségből, bár nagyon „rezeg a léc” -, és közeledik a radikális jobboldalhoz.

Orbán Viktor májusban, Budapesten már találkozott  Bannonnal, augusztusban Salvinivel tárgyalt Milánóban. Heinz-Christian Strache, a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt vezére pedig már többször is felkínálta a Fidesz EP-képviselőinek, hogy üljenek át a Nemzetek és Szabadság Európája frakciójába. ide tartozik a francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is.