Politika

Orbán a migránsokról: „95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek, ez egy megszervezett invázió"

Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, Röszkén, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést.

„Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk”

A miniszterelnök elmondta, amit a nemzetközi sajtó képeiből látni, nem fedi a valóságot, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. „Európában tilos ezt mondani, de ez egy megszervezett invázió" - jelentette ki.

„Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába” - közölte a kormányfő.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte: a határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást.

Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, amely Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott - magyarázta. „Ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet" - jegyezte meg, de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe.

A miniszterelnök leszögezte: aki illegálisan lép az ország területére, azt a rendőrök elfogják.

„Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert mi rossz listára vagyunk felírva. Magyarország elsőként épített kerítést, ezért mi vagyunk a főbűnösök - fogalmazott Orbán.