Politika

Semmi meglepő: nem utalta át a kormány a fővárosnak az új buszok beszerzésére ígért pénzt

Nem érkezett meg január végéig a fővároshoz az a 3,2 milliárd forint, amelyet a kormány ígért a budapesti buszpark megújításához. A kormányhatározatban még Tarlós István korábbi főpolgármester idején beígért összeg a 3-as metró Nagyvárad tér és Lehel tér közötti felújítása miatt lenne fontos, mert másképp a BKV nem tudja ellátni a naponta 540 ezer embert szállító szakaszt.

Egyelőre csupán ígéret

A Miniszterelnökség mostanáig nem kötött szerződést a BKV Zrt.-vel, így a  központi költségvetésből várt pénz híján a fővárosnak fapados verzió után kell néznie. Így alapáron 20 millió forintos buszokat vesz - bár a honosítással, BKV-sítésével ezek teljes költsége is eléri a 40 milliót buszonként. A B terv szerint 40 darab Euro 5-ös besorolású használt buszokat vesz a főváros, hivatalosan egyelőre nem tudni, honnan. 

Amennyiben a kormányhatározatban megígért összeg megérkezett volna, akkor ősszel 35-40 új buszt szerzett volna be a főváros. Ehhez az idő állítólag már kevés akkor is, ha a kormány mégis nekikezdene a pénz átutalásához szükséges szerződés megkötésének.

A metrófelújítás harmadik szakasza - azaz a 3-as vonal középső része - 90,9 milliárdos költségvetéssel tervez, a munkát a Swietelsky Építő Kft. végzi. A jelenleg folyó második szakasz 50 milliárdos projektjét a Strabag Építőipari Zrt. bonyolítja le. A teljes felújítás 2022 végére fejeződik be.