Politika

Ősi magyar mondás: Nem jó, ha egy országnak hazudós miniszterelnöke van

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóján, ahol szokás szerint csak megbízható sajtómunkások kérdezhettek, olyanok, akikről feltételezhető, hogy olyat kérdeznek, amire lehet jól válaszolni, a magyar miniszterelnököt Zelenszkuj ukrán elnökről is kérdezték. Orbán hozta önmagát, és a kitérően, azaz gyakorlatilag sehogyan sem válaszolt. Egy „régi magyar mondásra”, hivatkozott, ami szerinte így hangzik: „amíg személyesen nem ismerünk meg valakit, addig nem mondunk róla véleményt”.

Szinte már mindenben hazudik

Ez persze nettó hazugság. Ilyen magyar mondás nincs. Lehet ilyet mondani, de ettől még ez a kijelentés nem lesz régi magyar mondás. Nincs olyan régi magyar mondás, ami azt sugallja, hogy mi magyarok ebben is mások vagyunk, mint a többiek. Hitlert sem ismertük személyesen, Sztálint sem, mégis van róluk véleményünk. Putyinnal, Erdogannal sem paroláztunk soha, mégis gondolunk róluk valamit.  Nem túl kedveset.

Amikor tehát ennek az ellenkezőjét állítja, hazudik. Nem jó, ha egy országnak hazudós miniszterelnöke van. Személyesen mi sem ismerjük Orbánt, de ha egy sajtótájékoztatón, vagy egy baráti társaságban megkérdeznek bennünket, nem hivatkozunk soha nem volt magyar mondásokra, hanem elmondjuk, hogy miért nem kedveljük a miniszterelnököt.

Elsősorban azért, mert hazudik. Szinte már mindenben.