Politika

Maxigáz: Kósa Lajos elhitte, hogy Európa egyik leggazdagabb bankárává teszi a „csengeri örökösnő”

A „csengeri örökösnő”, Szabó Gáborné Marika, aki elhitette a volt debreceni polgármesterrel, hogy mesés örökség jogosultja, több ajándékozási szerződést is kötött vele 2016 januárjában. Az egyik alapján Kósa menő nyugati bankár lehetett volna, miután övé lett volna az egyik legnagyobb francia pénzintézet, a Credit Industrial et Commercial Bank (CIC AG) 24,09 százaléka.

Nem emlékszik a körülményekre...

A szerződés szerint a Fidesz országgyűlési képviselője, Kósa Lajos az ajándékot „köszönettel elfogadta” a szélhámosnőtől, aki azt állította a bepalizott politikusnak, hogy 99 százalékos részesedése van a bankban.

Mindez túl szép lett volna, hogy igaz legyen: a CIC jóval nagyobb bármelyik magyar banknál, több mint 5,1 millió ügyféllel rendelkezik, 35 országban van jelen, és csupán Franciaországban 2000 bankfiókja van. A mérleg szerinti vagyona pedig 313 milliárd euró, azaz 119 ezer milliárd forint.

Hogy milyen gazdag lett volna Kósa, ha az ajándékozás megvalósul? Nos, csak az osztalékokból már a leggazdagabb magyar lehetett volna: 2018-ban például 187 522.048 euró osztalék üthette volna a markát az ajándékozási szerződésben szereplő részesedéséért, ami 67,5 milliárd forint. 2019-ben is közel ennyi osztalékot fizettek a bank pénzügyi jelentése szerint.

Kósát egy svájci repülőcéggel is megajándékozta Sz. Gáborné, egész pontosan öt éven keresztül az osztalékjövedelmének öt százalékát ajánlotta fel a politikusnak, aki ezt is „köszönettel elfogadta”.

„A két ajándékozási szerződés megkötésének körülményeire nem emlékszem. Sz. Gábornéval kapcsolatban mindvégig az volt a magatartásom, hogy tőle semmit nem fogadok el, sem pénzt, sem ajándékot, sem egyebet” - állította Kósa Lajos a rendőrségi vallomásában, aki szerint a két ajándékozási szerződés az aláírás pillanatában is semmis volt, hiszen az ajándéktárgyak nem voltak az ajándékozó birtokában.

Biztos, hogy minden a helyén van a fideszes politikus fejében?