Politika

Latorcai: „Nincs európai uniós nép, csak nemzetek vannak, amelyek saját országuk keretében tudnak kiteljesedni”

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön, a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon beszélt az európai értékekről. A Marek Kuchcinski lengyel és Angelo Farrugia máltai házelnök, valamint Marek Jedraszewski krakkói érsek részvételével rendezett gazdasági fórumot záró, az európai értékekről szóló panelbeszélgetésben Latorcai János úgy vélekedett: a Nyugat-Európában „lassan már vallási jelleget öltő liberalizmus” a saját szemüvegén keresztül igyekszik láttatni mindazt a társadalmi folyamatot, amely az utóbbi években végbemegy.

„Demokratikus felhatalmazás nélkül hoznak döntéseket”

Az Országgyűlés alelnöke leszögezte: „a francia forradalom jelszavai - a szabadság, az egyenlőség és a testvériség - ma is léteznek, de sajnálatos módon azt látjuk, hogy az a Nyugat-Európa, amelyre felnéztünk, szabadság helyett szabadosságot választott”, kiferdítette az egyenlőség és a testvériség fogalmát is.

Mindebből született „egy konzum-multikultúra, egy szellem nélküli eszmeiség”, amely a nemzetállamok túlhaladására is törekszik. Az ilyen felfogást azonban sokan „fejlődési zsákutcának” tartják - értékelte az alelnök.

„Nincs európai uniós nép, csak nemzetek vannak, amelyek saját országuk keretében tudnak kiteljesedni” - hangsúlyozta Latorcai. Aláhúzta: nem létezhet egy démosz nélküli demokrácia, a nemzetállamok gyengítése nyomán ma demokratikus deficit észlelhető az EU működésében.

Rámutatott: a tagországokban demokratikusan megválasztott vezetők és „az unióban választások nélkül kinevezett tisztségviselők” között ellentét feszül, az utóbbiak a demokratikus felhatalmazás nélkül hoznak olyan döntéseket, amelyek egész Európa sorsát befolyásolhatják.

Ebben az összefüggésben kitért a migráció kérdésére, rámutatva a bevándorlók befogadását, illetve a migráció megfékezését célzó felfogás közötti feszültségre. E témában szerinte a Nyugaton már uralkodó liberális ideológia csak olyan válaszokat tud adni, amelyek az emberek többsége számára elfogadhatatlan.

Marek Kuchcinski felszólalásában úgy látta: a 2004 után az EU-hoz csatlakozó közép-európai országok a történelmük során formálódott értékrenddel hozzájárulnak Európa fejlődéséhez. Felsorolta konkrétan a szabadságszeretet, a függetlenség szükségességének tudatát, a szuverén államok közötti szuverenitást.

A térség országai Kuchcinski szerint megállíthatják azt a folyamatot, amikor Európa megfeledkezik az eredeti, a kereszténységben, a görög bölcseletben, a római jogban gyökerező értékeiről.

Jedraszewski érsek az európai alapértékek kapcsán Esterházy János személyét említette meg a kereszténységből merítő helytállás példájaként.

A közép-európai Davosnak is nevezett krynicai fórumot 28. alkalommal szervezték meg. A rendezvényen mintegy ötezer vendég vett részt. A csütörtökön, este véget ért háromnapos fórumon több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartottak a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés témájában.