Politika

Korlátlan időre adatna magának felhatalmazást a kormány - utána parlament sem kellene már semmihez

Korlátlan időre adna át a parlament minden jogot a kormánynak a vészhelyzetre hivatkozva - erre figyelmeztet Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Majd a kormány mondja meg, mikor van szerinte a veszélyhelyzetnek vége

Csütörtökön kaptak kézhez az ellenzéki frakcióvezetők egy törvényjavaslatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől arról, hogyan hosszabbítanák meg a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet.

A veszélyhelyzet ugyanis legfeljebb 15 napra szól, utána a meghosszabbításához a parlament felhatalmazása szükséges, ezen változtatnának most azért, hogy a parlamentet se kelljen összehívni a járvány idején, így azonban korlátlan időre kapna felhatalmazást a kormány.

„A parlament úgy adná most át a jogokat, hogy majd a kormány mondja meg, mikor van szerinte a vészhelyzetnek vége. Gondolom, ha csökkenne a népszerűsége, akkor el fog húzódni" - valószínűsíti Hadházy.

A törvénytervezet megtiltja a népszavazásokat, időközi választásokat és rendelkezik arról is, hogy ha egy önkormányzat feloszlik, akkor is marad minden a régiben, marad a korábbi polgármester.

Emellett a Bűntető törvénykönyv módosításával három évvel tervezik büntetni, ha valaki „valótlant” állít a járványról.

„Nem vagyok hajlandó teljhatalmat adni egy olyan miniszterelnöknek, aki egy hete még azzal riogatott, hogy nem ad fizetést a tanároknak, ha bezárják az iskolákat. Aki hétfőn nagy elánnal magyarázta, miért nem kell tesztelni az embereket. Aki még ma reggel is azt kiabálja, hogy a határok lezárásával megoldja a dolgot. És akinek kancelláriaminisztere kamerába mondja, hogy 65 év alatt nyugodtan fertőzzük meg egymást" - írta Facebook posztjában Hadházy Ákos.