Politika

Orbán így véreztetné ki a fővárost: egyetlen euro EU-s pénzt sem kapna Budapest

A kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat, Budapest pedig nincs ezeken a térképeken - derül ki a Népszava birtokába került dokumentumokból. Orbán megint mást mond, mint amit tesz.

A kormány valójában Budapest pénzügyi ellehetetlenítését készíti elő

A korábbi főpolgármesterrel kötött minden megállapodás érvényes; jár a száz nap türelmi idő Karácsony Gergelynek és csapatának - jelentette ki múlt heti éves sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

A valóság - a Népszava birtokába jutott kormánydokumentumok tanúsága szerint - ennek éppen az ellenkezője.

A miniszterelnök arra a kérdésre válaszolt a fenti szavakkal, hogy mit szól Karácsonyéknak az atlétikai stadion, a szuperkórház és a Liget ügyében kifejtett álláspontjához.

A kormányfő - immár nem először az októberi önkormányzati választási fiaskó után - olyan látszatot igyekezett kelteni, mintha a kormány nagyvonalú fejlesztésekre készülne Budapesten, amelyeknek egyetlen akadálya az ellenzéki színezetű fővárosi önkormányzat ellenállása. Közben azonban a kormány valójában Budapest pénzügyi ellehetetlenítését készíti elő.

Eljutott a Népszava szerkesztőségébe az a prezentáció, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített, és azt tartalmazza, milyen rendszerben használná fel Magyarország a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait.

Az új struktúrának - azon túl, hogy Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené - Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja: ha a Bizottság elfogadja a kormányzati javaslatot, a főváros a jelzett ciklusban uniós fejlesztési források nélkül maradhat.