Politika

Választási kampányra fordította a Jobbik a szimpatizánsok pénzadományait

Az emberektől gyűjtött százmillió forintot választási kampányra költötte a párt, csakhogy a támogatásokat nem erre kérték, hanem a plakátbotrányuk miatti pénzbüntetés kifizetésére. A Jobbik alelnöke most mindezt azzal magyarázta, hogy azt hitték, győzni fognak, egy kampány pedig költséges. Gyöngyösi Márton azt ígéri, visszafizetik a támogatást azoknak, akik nem a kampányra, hanem a bírság kifizetésére adták. Azt ugyan nem tudni, hogy miből, hiszen üres a pártkassza

Vona vakvágányra irányította a pártot

„A párt jelen pillanatban olyan szegény, mint a templom egere” - mondta a Jobbik alelnöke. Gyöngyösi Márton az ATV-ben panaszkodott, hogy a Jobbik nem tudja kifizetni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott bírságot. Azt mondta, ha az állami támogatásokat is befagyasztják, akkor megszűnhet a párt.

Múlt héten a Magyar Idők írta meg, hogy az ÁSZ zárolná a pártnak járó állami támogatást, mert a Jobbik a hatósági felszólítás ellenére sem nyújtotta be a működéséhez szükséges intézkedési tervet. A Jobbik a Magyar Postának több mint hatvanmillió forinttal tartozik, mert tavasz óta a választási reklámkiadványok kézbesítéséért járó összegnek csak egy részét fizette meg.

Az ÁSZ ráadásul továbbra is a több mint hatszázmillió forintos bírság befizetését várja a Jobbiktól, a párt tavalyi plakátkampánya körül megállapított tiltott pártfinanszírozás miatt. A helyzet drámai: a 660 millió forintot a Jobbik nem tudja kifizetni.

A büntetés kifizetésére Vona Gábor volt pártelnök akkor az emberektől kért pénzt, és azzal érvelt, hogy ha nem gyűlik össze a bírságra szánt összeg, akkor nem tudnak elindulni a választásokon.

Több százezres fizetések

„A pártnál nem szégyellnek nettó négyszázezres fizetéseket osztani a képviselői tiszteletdíjak mellé a pártvezetéshez lojális politikusoknak. Ez számomra elfogadhatatlan” - mondta Novák Előd. Hozzátette: hatalomtechnikai célokra felhasználni a közösség pénzét, miközben a kisemberektől pénzt kéregetnek, elfogadhatatlan.

Az emberektől kapott pénz azonban nem a bírság kifizetésére ment el: a Jobbikból kilépő Novák Előd az M1 műsorában nemrég arról beszélt, hogy a párt visszaélt a támogatók jóindulatával.

Azt, hogy az adományokat nem a párt megmentésére költötték, most a Jobbik alelnöke is elismerte. Gyöngyösi Márton szerint az összeg a kampányra ment, de csak azért, mert azt hitték, hogy győznek. Gyöngyösi Márton ugyanakkor azt ígérte, hogy bár az ÁSZ-nak és a postának is tartoznak, azoknak a támogatóknak, akik a bírság kifizetésére adtak pénzt, a Jobbik minden összeget visszafizet.