Politika

A jobbikos Jakab Péter most a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Bár az őszre tervezett ellenzéki előválasztás pontos szabályait még nem hirdették ki a szervező pártok, és még messze nem egyértelmű a jelöltek névsora, a kampány már megindult egy ideje az ellenzéki térfélen. Tagadhatatlanul az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki lesz a hat párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös miniszterelnök-jelöltje, egyben közös listájának vezetője.

Jó eséllyel pályázik a miniszterelnök-jelöltségre

A korábbi, főleg tavalyi kutatások elsősorban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedvező adatait mutatták - az ellenzéken, illetve a teljes népességen belül -, ehhez képest meglepő, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Závecz Reserach kutatása szerint jócskán megelőzi őt.

Fontos megjegyezni, hogy hivatalosan egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter jelentette be a miniszterelnök-jelölti ambícióját, de mivel a háttér-információk alapján Karácsony Gergely és Dobrev Klára indulása is egyre valószínűbb, így nem véletlenül kerültek bele ők is a felmérésbe. A március 1-11. között, 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív kutatás szerint a hat ellenzéki párt szavazói között - akik tervezik a részvételt az előválasztáson - jelenleg az alábbi sorrend alakult ki. A kérdés úgy hangzott: „Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”.

·         Jakab Péter (Jobbik) 30%

·         Dobrev Klára (DK) 28%

·         Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%

·         Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%

·         A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Jelenleg a fenti, ellenzéki szavazók közötti sorrend az igazán releváns, ugyanis az ellenzéki előválasztáson nagy eséllyel a hat párt szimpatizánsai vesznek részt a legnagyobb arányban. Ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, és itt Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend:

·         Jakab Péter (Jobbik) 19%

·         Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15%

·         Fekete-Győr András (Momentum) 9%

·         Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4%

·         A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

A számokból az is látszik, hogy akik teljes erővel kampányolnak, láthatóan erősödnek. Leginkább Jakab Péternek jött be a korai bejelentése a miniszterelnök-jelöltségről, eredményessége is jelzi, hogy a választók jól rezonálnak a parizeres, illetve fideszes luxust szidalmazó posztjaira. A mostani adatok alapján már nemcsak a Jobbik szavazói tudják elképzelni őt miniszterelnök-jelöltnek: az ellenzékiek közel harmada most rá szavazna az előválasztáson. A másik nagy kampányoló Fekete-Győr András, akinek annyiban bejött az elmúlt hetek hangos kampánya (fideszes vezetők büntetőjogi elszámoltatása) és programhirdetése, hogy most ugyanannyi ellenzéki szavazó voksát kapná, mint Karácsony Gergely.