Politika

Gyurcsány: „vagy együtt győzünk, vagy sehogy”

Összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc az ellenzéki pártoknak beszédében azt üzente, ideje közölniük végre a választóikkal, hogy együtt készülnek kormányozni. Azt a véleményét is hangsúlyozta, hogy amennyiben az ellenzék győz 2022-ben, akkor iszonyatos időszak vár rájuk. Meglátása szerint esetleges választási győzelmük után egyesével indul majd hajsza ellenük.

„Vagy együtt győzünk, vagy sehogy" - jelentette ki vasárnapi budapesti évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc. A politikus úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok nagyon sokfelől jöttek, más a múltjuk, más a politikai ízlésük, de nem egymást kell szeretniük, hanem a hazát.

Gyurcsány Ferenc arra kérte az ellenzéki pártokat, ne hallgassák el választóik elől, hogy amennyiben ők nyernek a 2022-es választáson, akkor csak közösen alakíthatnak kormányt.

„A közös koalíciós kormányzás felelőssége pedig messze több annál, mint hogy az ellenzéki pártok egy, vagy két, vagy három listán indulnak, mert akik nem bírják egymás szagát kampányban, azok hogyan fogják bírni kormányon” - érvelt a pártelnök. Amennyiben nem fogadják el, hogy az ellenzék sokfajta és sokszínű, akkor hogyan fogják elfogadni kormányon, hogy az ország még változatosabb és még sokszínűbb és még több megértésre tart igényt? - tette fel a kérdést.

Gyurcsány Ferenc beszédében külön is szót ejtett az ellenzéki pártokról. Az MSZP-t a nehézségben élőkért tett erőfeszítéseikért dicsérte, a Jobbikról pedig azt mondta, hogy a párt múltja borzasztó, de azzal mára már szembenéztek és azt keresik, hogy hogyan lehet egy tisztességes, nemzeti, konzervatív pártot csinálni.

A Momentum tagjai fiatalok, dinamikusak, néha pimaszok, de egy új korosztály tíz- és százezreit hozták be a politikába - jelentette ki. Gyurcsány emlékeztetett arra, hogy az LMP néhány éve feljelentette, de szavai szerint ez sem számít. Az autoriter, populista, nacionalista, Európa-ellenes világ és a demokraták között ugyanis nincs semmilyen középút.

A DK elnöke örömét fejezte ki amiatt is, hogy tavaly októberben Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke lett Budapest főpolgármestere.

Gyurcsány Ferenc beszédében utalt Niedermüller Péter elhíresült mondatára is, amelyben a VII. kerületi polgármester „rettenetes képződménynek” nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. A pártelnök azt mondta, hogy a polgármester nem fogalmazott pontosan, mert Magyarországon jelenleg nem elég fehérnek, heteroszexuálisnak és kereszténynek lenni, ezek mellett fideszesnek is kell lenni”.

Gyurcsány Ferenc bírálta a kormány gazdaság- és oktatáspolitikai, valamint az egészségügy területén kifejtett tevékenységét.

A politikus beszéde végén arról is beszélt, „készüljenek fel rá, ha kormányra kerülnek, akkor majd egyesével fognak hajszát intézni a kormánytagok ellen. Ezért jobb, ha megtanulunk vigyázni egymásra, máskülönben kérészéletű lesz az új demokratikus kormányzás” - szögezte le.