Politika

Fekete-Győr András: „A legfőbb ügyész és a kormány tagjai felelni fognak a tetteikért”

„A következő miniszterelnöknek ebbe bele kell állnia, én beleállnék” - mondta Fekete-Győr András a Klikk TV-nek adott interjújában arra utalva, hogy amennyiben az ellenzék nyeri a választást, Polt Péter és a kormány tagjai nem úszhatják meg a büntetőjogi felelősségre vonást.

A következő miniszterelnöknek bele kell állnia az elszámoltatásba

Fekete-Győr Andrást nagy többséggel választották újra elnökké a Momentum idei tisztújításán. A politikus elmondta, hogy egyetlen ellenfele volt, aki inkább csak azért indult el, hogy az elnöki kampány során elmondhassa véleményét a pártjának. Fekete-Győr szerint a Momentum nem célcsoportokban gondolkodik, hanem az egész országban egységesen terjeszkedik. Jelenleg legnagyobb arányban az egyetemisták, a fiatalok, de már az idősebbek is kezdik támogatni a pártot, így úton vannak a „nemzedék párt” és a „néppárt” között.

A Momentum elnöke szerint a közös pártlista felállítása irreleváns, mert a következő szavazás a választókerületek szintjén fog eldőlni. A Momentum nem zárkózik el sem a közös, sem a külön listától, de nem ezt tartja elsődlegesnek. Mind a 106 körzetben meg akarják méretni képviselőjelöltjeiket, vagy előválasztásokon, vagy a tárgyalóasztalnál.

A Momentum első embere szerint az ellenzék kétharmados győzelme sem teljesen lehetetlen, de szerinte nem fordulhat elő az még egyszer, mint az 1990 körüli időszakban, hogy következmények és számonkérések nélkül próbáljanak meg rendszert váltani.

Fekete-Győr András úgy gondolja, ha a legfőbb ügyész, Polt Péter, nem óhajtana önként távozni, akkor létre kell hozni egy másik intézményt, egy „korrupcióellenes bizottságot” és büntetőeljárás alá kell vonni Poltot. „12 éven keresztül bűnpártolt, és alkotmányos kötelességének nem tett eleget” - érvelt. Hozzátette: győzelem esetén lesznek a Fideszben olyan vezetők, akik semmiképpen nem úszhatják meg következmények nélkül, de meg kell húzni a határt és meg kell tudni bocsátani.

Azonban egy ilyen döntéshez sok bátorság kell, de Fekete-Győr András azt nyilatkozta, hogy ő bele merne állni egy ilyen lépésbe, mert ő már a Momentum elindításakor tudta, hogy amennyiben miniszterelnök lesz, akkor sok konfliktusos döntést kell majd meghoznia. A Momentum első embere elmondta, hogy az ő politikai közössége azt akarja kormányon képviselni, amit az elmúlt harminc évben - önös politikai érdekek miatt - mások nem tettek. Ilyen az oktatás, vagy az egészségügy rendbetétele, új alapokra helyezése.