Politika

„Fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon” - ígérte vasárnapi beszédében Orbán Viktor

A kormányfő hétpontos családvédelmi akciótervet bejelentett be a Várkert Bazárban megtartott évértékelőjén, továbbá beszélt a kialakulófélben lévő szocialista-náci koalícióról, de arról is, hogy az emberek többsége előre tudott lépni az elmúlt években, terveznek, dolgoznak, építkeznek, gyermekeiket iskoláztatják.

 

 

Az egészségügyben 700 milliárdos fejlesztést jelentett be

„Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentek be” - kezdte Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjének legjobban várt részét. Kiderült, bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét elengedik.

A program második pontjaként kibővítik a CSOK kedvezményes hitelét. A jövőben a két- és többgyermekes családok a 10, illetve 15 millió forintos hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják. Új elem a családtámogatásban, hogy eddig a kormány a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállalt át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most ezt bővítik ki: már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél négymillió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át az állam.

A miniszterelnök negyedik elemként bejelentette, hogy azok az asszonyok, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Orbán Viktor szólt a nagycsaládosok autóvásárlási programjáról is. „Családi, azaz legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja majd a kormány” - jegyezte meg, hozzátéve: a vásárláshoz 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad az állam. A miniszterelnök részletesen ismertette a teljes bölcsődei ellátást célzó kormányzati programot.

„Azért, hogy elegendő bölcsődénk legyen, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyet létesít a kormány” - mondta a miniszterelnök. A családvédelmi akcióterv hetedik pontja, hogy bevezetik a nagyszülői gyedet. A jövőben, ha a szülők úgy döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük. Orbán szerint az intézkedéscsomagra a magyarok a nemzeti konzultációban mondtak igent, ez a válaszuk a demográfiai problémákra, nem pedig a bevándorlás.

A miniszterelnök az évértékelőn a középiskolai nyelvoktatás megreformálását is célul tűzte ki. A kormány minden gimnáziumi és szakgimnáziumi tanuló számára kétszer, a 9. és a 11. évfolyamot követően kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőségét fogja biztosítani. Az egészségügyben 700 mil­liárd forintos fejlesztést - amelynek része a budapesti centrumkórházak kialakítása - jelentett be a kormányfő.

Orbán Viktor szólt a májusi európai parlamenti választás súlyos tétjéről is, arról, hogy az európai bevándorláspárti erők - amelynek élén Soros György megbízható embere, a szocialista Frans Timmermans áll - végérvényesen át akarják kontinensünket alakítani. „Olyan Európai Parlamentet akarunk, amely tiszteletben tartja az országok és népek saját jövőjéről való döntését, és elfogadja, hogy mi, közép-európaiak a magunk útját akarjuk járni” - szögezte le a kormányfő.

A magyar ellenzékről kijelentette: szocialista-náci koalíció alakul, a baloldal Jobbikkal kötött frigye azt jelenti, vörös és barna együtt menetel. Karácsony nevét ki nem ejtve azt mondta róla: „A budapestiek polgármestere akar lenni, ahelyett, hogy elkullogna csendben a kertek alatt. Szégyen!” A parlamentben és az MTVA székházában randalírozó ellenzékiekről a hallgatóságban zajos sikert kiváltva megjegyezte: „Talpig úriemberek. Talpig - no de onnan fölfelé?”

A kormányfő szerint az emberek többsége előre tudott lépni az elmúlt években, terveznek, dolgoznak, építkeznek, gyermekeiket iskoláztatják. „Soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt” - értékelt egy mondatban, hozzátéve: „az ország készen áll a győzelemre”. Fontos kijelentés volt az is, hogy „fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon”, vagyis elvégzik azt a munkát, amit a baloldal soha nem tudott és akart elvégezni.

Orbán Viktor beszéde végén hazánk megvédésére és országépítő munkára hívott mindenkit. Kiemelte, hogy a rendőrség a katonákkal együtt védi a határt, gőzerővel épül az új magyar hadsereg. A kormánypárti képviselők pedig Brüsszelben képviselik a magyar érdeket. Arról is szólt, hogy a szomszéd országok újra tisztelnek minket. „Véget ért a 100 év magyar magány korszaka. Már csak egy kis jókedv és humor hiányzik, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik” - zárta a 21. évértékelőjét Orbán Viktor.