Politika

Feleslegessé vált, éhes fideszesek okozhatnak gondot Orbánnak

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint mivel az önkormányzati választás után fideszes polgármesterek, képviselők, pártközeli vállalkozó maradtak munka nélkül, Orbán Viktor miniszterelnöknek valamit kezdenie kell velük, különben marad - sőt, növekedni fog - az elégedetlenség a pártban.

Etetni kell a munka nélkül maradtakat is

Egyre több kritika éri belülről a Fideszt, mások mellett a kiskunfélegyházi polgármestertől Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszteren át Stumpf István volt alkotmánybíróig és Navracsics Tibor volt európai uniós biztosig vet fel problémákat az önkormányzati választás óta. Ezek a kritikák azonban javarészt óvatosak, és csak a párt kommunikációjára vonatkoznak.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a Klubrádiónak nyilatkozva először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz ötszáz önkormányzati képviselői és polgármesteri helyet veszített 2014-hez képest. Még mindig messze a legtöbb ilyen hellyel rendelkezik, de tény, hogy több száz karrier „ment veszendőbe” az október 13-i választás után.

Érintettek e körben politikusok alkalmazottai, vállalkozói körök is, amelyek a fideszes önkormányzatoktól kaptak közbeszerzéseket, és így tovább. Az elmúlt kilenc évben ez teljesen ismeretlen jelenség volt, és ezekkel az emberekkel valamit kezdenie a Fidesznek vagy az államnak, különben tartósan fennmarad az elégedetlenség.

A Lázár János-interjúra kitérve jelezte, akad olyan is, aki nem pusztán kommunikációs problémákra vetíti ki a veszteségeket, hanem arra, hogy nem foglalkoznak valós problémákkal. Ugyanakkor hangsúlyozta: Lázár 2014-ben még kancelláriaminiszterként azt mondta, életveszélyesnek tartja a belső vitákat a pártban. Azóta partvonalon kívülre került, ezt is számításba kell venni a véleményének megítélésekor. „Én ugye megmondtam”- típusú hozzáállás ez Lázártól, aki kétségtelenül szeretne visszakerülni a reflektorfénybe - mondta Nagy Attila Tibor.

Nagyon sok problémát görget maga előtt a kormány, és a lázárihoz képest alacsonyabb hatásfokkal működik az elemző szerint. A kasszakulcs Orbán Viktornál van, és ha nem üt be a gazdasági világválság, akkor a 2022-es választás előtt lesz lehetőségük osztogatni.

(Fotó: illusztráció)