Politika

Csökkent a Fidesz támogatottsága a járvány második hullámában - borús a közhangulat, a többség szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok

A Závecz Research Intézet közvélemény-kutatása szerint a kormánypárt a járvány első hulláma alatt növelte táborát, viszont azóta ez 4 százalékponttal csökkent, azon belül a diplomások körében kiugróan magasan, 16 százalékponttal.

 

Nincs ok a jókedvre

A kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, azóta viszont két hónap alatt 4 százalékponttal csökkent. A Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék - ismerteti a kutatás eredményét a hvg.hu.

A DK most is 10 százalékon áll. A Momentum és a Jobbik támogatottsága hajszálnyit változott: a Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora. Az MSZP 5 százalékon áll, akárcsak az előző hónapokban. Az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van a Závecz szerint. A pártnélküliek aránya 31 százalék.

Az adatok szerint a koronavírus-járvány első hullámának időszakában nőtt a Fidesz szavazótábora, különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében volt látványos a bővülés, mindegyikben meghaladta a 15 százalékpontot. A kormánypárt azonban nem tudta megtartani az összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest éppen itt romlottak a pozíciói.

A vidéki városokban 8 százalékponttal lett alacsonyabb ez idő alatt a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit. A falvakban viszont egy hajszállal, 2 százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói. 

A diplomások körében sem maradt meg a Fidesz magas támogatottsága, augusztus óta 16 százalékpontot veszített. A szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek körében átlag körüli - 6 és 4%-os - a csökkenés, az alapfokú végzettségűek körében pedig bővült a Fidesz tábora, 7 százalékponttal. 

A jelenlegi közhangulat borús, a választópolgárok 57 százaléka szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

A derűlátók aránya 33 százalék. Alapvetően most is a politikai hovatartozás határozza meg a hangulatot. A kormánypárti szavazók többsége, 81 százaléka pozitívan értékeli a magyarországi állapotokat, 14 százalékuk viszont negatívan. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka kedvezőtlen folyamatokat lát, ahogy a pártnélküliek 61 százaléka is.